Arhiepiscopia Tomisului a transmis în februarie 2021 o adresă către Sfântul Sinod al BOR prin care solicita „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”.
IPS Teodosie își argumenta solicitarea de a fi avansat la gradul de mitropolit prin argumente de ordin istoric: la Tomis/Constanța ar fi activat cea mai veche mitropolie din actualul teritoriu al României.
Sfântul Sinod, prin episcopul Varlaam Ploieșteanu, a respins solicitarea, arătând că are la bază doar o „o ambiție personală a Chiriarhului său”, IPS Teodosie, scrie Dobrogealive.
Ambiția lui Teodosie
Sfântul Sinod îi reamintește lui Teodosie că în anul 2009 s-au decis condițiile în care o episcopie cu cel puțin 300 de ani vechime poate fi ridicată în rang, iar Tomisul nu îndeplinește aceste condiții.
„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, se arată în scrisoare.
Dar Patriarhia Română nu se mulțumește doar să-i respingă cererea lui IPS Teodosie. În document îi aduce acestuia acuze de indisciplină și chiar de încălcare a legii.
„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de Arhiepiscopul Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, menționează documentul.
Plagiat și alte indiscipline
Patriarhia Română arată că în Arhiepiscopia Tomisului normele Sfântului Sinod sunt încălcate prin hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat „documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin”, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50 încălcând hotărârile Sfântului Sinod, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective.
Cea mai gravă acuzație e cea privind școala doctorală de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, coordonată chiar de către IPS Teodosie.
„Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a evidenţiat că cele mai mari probleme, din punct de vedere al calităţii tezelor doctorale şi al onestităţii ştiinţifice, se regăsesc la Şcoală Doctorala a Facultăţii de Teologie Ortodoxă (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplină, deficienţe de redactare a textului etc)”, se mai arăta în scrisoare.
Patriarhia îi amintește lui Teodosie și de „inițiativele” sale din perioada pandemiei, însoțite de „o atitudine provocatoare … care exprimă un duh de indisciplină și răzvrătire”, potrivit Dobrogealive.
În plus, Arhiepiscopia Tomisului are datorii față de instituții din subordinea sa: 468.822 de lei are datorie față de Tipografia Cărților Bisericești (restanțe încă din 2016), iar neachitarea sumelor datorate va atrage „sancțiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului”.
„Pentru reactivarea mitropoliei Tomisului nu este suficientă doar invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat, ci trebuie îndeplinite condițiile statutare și respectate hotărârile sinodale privind disciplina bisericească și cooperarea între eparhii”, menționează Patriahia Română.