Până la sfârșitul anului numărul noilor infectări cu SARS-CoV-2 va scădea, însă, dacă măsurile luate nu vor da rezultate și nu se va reuși gestionarea cazurilor, este posibil ca în primăvară să asistăm la o nouă creștere a cazurilor de COVID-19, a declarat, luni seara, Alexandru Rafila.
Ce se întâmplă după alegeri?
Reprezentantul României la OMS afirmă că rămâne de văzut dacă după alegeri măsurile pe care le vor lua autoritățile vor fi foarte stricte. Dacă se va întâmpla asta, se va ajunge și la o scădere a numărului de cazuri.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila spune că vom asista, cel mai probabil, la o scădere a numărului de infectări, apoi la o nouă creștere.
„Dacă acest trend crescător și mai ales suprasolicitarea spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă va continua, iar lucrul acesta va continua, pentru că noi, deși suntem stabilizați, să zicem, la 10.000 de cazuri pe zi, asta înseamnă o foarte mare presiune asupra sistemului de sănătate și consecințelor le cunoaștem deja, probabil că vor lua astfel de măsuri. Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu așa în trendul vremurilor, în valul 2. Am văzut că sunt deja țări cum e Japonia de exemplu unde apare al treilea val. Există întotdeauna decalaje între continente, între țări, care țin și de sistemele de sănătate cum sunt organizate.
Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea. Nu știu să vă spun cifre în momentul de față și nici nu vreau să fac speculații. Însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care vor duce în mod sigur la scădere evidentă, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile de risc, să asistăm la o nouă creștere începând probabil cu luna februarie. Și atunci situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin și ne vom organiza suficient de bine încât să administrăm vaccinul și mai ales (…) dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin, ce conține el, care sunt riscurile, dacă sunt riscuri, care sunt beneficiile încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important: să nu forțăm niciodată lucrurile”.