Până de curând, după cum arată documentele, principalul vehicul al FSB în Republica Moldova a fost Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte pro-rus Igor Dodon. Rusia nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Dodon: din 2019, Igor Ceaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei, a deținut împreună cu fratele mai mic al lui Dodon afaceri în Rusia în domeniul imobiliar și al gestionării deșeurilor, potrivit documentelor oficiale de înregistrare a companiilor, transmite IPN.
Însă Partidul Socialiștilor a intrat în declin din cauza scandalurilor de corupție implicându-l pe Igor Dodon. Într-o filmare ascunsă, „pusă în valoare” în 2019, Dodon a recunoscut faptul că a primit bani din Rusia, inclusiv de la Gazprom, având nevoie lunar de la 800.000 până la 1 milion de dolari pentru a acoperi „costurile de funcționare” ale partidului său, scrie Washington Post.
Potrivit publicației, în prezent, efortul serviciilor speciale ruse de a răsturna regimul pro-occidental al președintelui în exercițiu Maia Sandu este instrumentat de Ilan Shor, numit „figura de frunte a Kremlinului în subminarea puterii” la Chișinău. În viziunea sursei citate, acesta este „un controversat om de afaceri cocoțat în fruntea unui partid de opoziție și fugar în Israel din cauza problemelor cu legea”. Din punctul de vedere al Moscovei, acesta ar fi un „partener destoinic pe termen lung”, așa l-a descris un politician rus de rang înalt. Fără niciun pic de jenă, demnitarul a propus un contract favorabil de gaze naturale pentru ca Republica Moldova să fie condusă de partidul/gruparea „Șor”.
Vorbind despre pericolele generate de formațiunea în cauză, Washington Post indică transferul celor două principale canale de televiziune pro-ruse din Republica Moldova către un asociat apropiat al lui Ilan Șor, oferindu-i acestuia o platformă puternică pentru promovarea unei agende aliniate Moscovei. În plus, potrivit unor interceptări, FSB a trimis o echipă de strategi politici pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit unor documente, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Ilan Șor pentru a-l proteja pe acesta de autoritățile Republicii Moldova.
Mai mult, într-un raport transmis către FSB, strategii politici ruși propun poziționarea partidului lui Șor drept o formațiune capabilă „de acțiuni concrete”, care „schimbă viața oamenilor în bine”, (adică populist) „în adevăratul sens al cuvântului”, scrie Washington Post.