Reprezentanții fostei guvernări comuniste, inclusiv trei deputați din actualul Parlament, riscă să aibă probleme cu justiția, deoarece ani la rând ar fi sabotat unele proiecte care ar fi asigurat securitatea energetică a R. Moldova. Este vorba de Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Zinaida Greceanîi, care în 2006 au blocat un proiect privind aducerea gazelor naturale din Kazahstan și construcția unei centrale de producere a energieie electrice la Ungheni, scopul fiind acela de a menține în continuare dependența energetică de Rusia și, implicit, controlul politic, social și economic al Moscovei.
Anunțul a fost făcut miercuri seară de către vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV.
Cel puțin 7 proiecte economice blocate în detrimentul Republicii Moldova
Potrivit lui Spînu, nu doar foștii directori de la „Moldovagaz” ar trebui să dea explicaţii la procuratură, dar și reprezentanții fostelor guvernări comuniste și socialiste
„Eu să vă spun și câteva lucruri în premieră. Nu e vorba doar de foștii directori de la „Moldovagaz”. Eu nu înțeleg, spre exemplu, de ce în 2006… Ne aducem aminte că fostul ministru al Economiei a semnat atunci un acord cu o companie locală, nu o să dau numele, privind aducerea gazelor din altă parte (Kazahstan). Acest document este. Urma ca gazele să fie aduse la un preț foarte mic, inclusiv din Kazahstan. Acel protocol a fost semnat de doamna Zinaida Greceanîi, de Oleg Reidman… Eu vreau să înțeleg cine a blocat acea tranzacție”, a declarat Spînu.
Fostul președinte Vladimir Voronin a fost întrebat miercuri, 16 februarie, despre acest acord, însă nu a vrut să ofere detalii.
„Eu pot să-i mai pun o întrebare lui Voronin: de ce a fost blocată o alternativă de producere a energiei electrice Ungheni? E vorba de o centrală de 350 de megawatt. E tot din acea perioadă. Eu am o listă de vreo șapte-zece proiecte care au fost blocate în detrimentul R. Moldova. Se discuta despre foarte multe lucruri. E clar că nu toate sunt parte a acestui audit la „Moldovagaz”. Dar dacă vorbim serios de situația în care ne aflăm energetic…
Aceste personaje menționate (Voronin și Reidman n.r.) au mers la procuratură și au reclamat faptul că am semnat protocolul cu „Gazprom”. Cred că ar trebui invers să se întâmple, să merg eu la procuratură. O să mă gândesc serios la acest lucru. Mai acumulez și eu probe. Dacă se va ajunge la acest lucru, atunci vom avea un dosar foarte serios pe toți cei care până acum au blocat proiecte reale de diversificare a resurselor energetice”, a subliniat Spînu.