Cele mai noi declarații ale oficialilor precizează că sistemele de supraveghere audio-video se vor instala „acolo unde se impune, din motive de securitate”. Potrivit secretarului de stat Florian Lixandru, prevederea din proiectul de modificare a legii învățământului preuniversitar „nu induce ideea de obligativitate”. „Scopul este exclusiv acela de a preveni actele de violenţă în mediul şcolar, pentru că atâta vreme cât elevul ştie că este filmat, profesorul ştie că este filmat, practic descurajează anumite acte de violenţă care se pot produce în mediul şcolar”, a declarat Lixandru, la B1TV.
Inițial, ministrul educației, Ligia Deca, spunea că s-a decis ca şcolile să poată instala sisteme de supraveghere fără acordul părinţilor, elevilor majori sau al cadrelor didactice. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenţă. Acum, instalarea de sisteme audio-video este permisă doar după consultare. „Școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă şi îşi asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”, a declarat Deca. Sistemele pot fi instalate şi în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivităţi, cămine, internate, biblioteci şcolare sau centre de informare.
Și sindicatele s-au bâlbâit pe aceeastă temă. Inițial au spus că susțin ideea, apoi s-au răzgândit. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” au anunțat că iniţiativa nu rezolvă problema violenţei: „Considerăm că (…), reprezintă un atac la drepturile fundamentale”. În urmă cu o săptămână, Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, declara că instalarea camerelor este o necesitate chiar dacă anumitor profesori „nu le place”.
Un elev înjunghiat la școală, unul agresat de învățătoare
Două noi episoade de violență s-au petrecut săptămâna trecută. Un elev de 16 ani, de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, din București, a fost înjunghiat după un conflict cu alți patru minori din afara școlii. Elevul rănit a fost transportat la spital, iar cazul a fost preluat de poliție. Băiatul ar fi avut un conflict spontan cu alți patru minori din afara unității de învățământ, iar aceștia au venit după el la școală.
Pe de altă parte, părinții unor copii de la Școala Gimnazială „Ferdinand I” din Sectorul 2 al Capitalei au protestat, acuzând-o pe una dintre învățătoare că ar fi jignit de mai multe ori și chiar ar fi lovit un elev. Mai mult, în mai 2023 învățătoarea l-ar fi lovit cu piciorul pe un elev care s-a ascuns sub bancă și i-a spus: „După ce că e adoptat, mai e și cu capul”. Ei au reclamat încă de atunci situația, dar nu s-a întâmplat nimic. După protestul de miercuri, Inspectoratul Școlar a anunțat că directoarea a demisionat.
Catalog electronic pentru toți elevii
Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Ordin privind catalogul electronic. Prin intermediul acestui sistem informatic integrat se gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, a notelor, a mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative. El este accesibil online prin intermediul unei platforme securizate, iar datele și informațiile din catalogul electronic sunt protejate, susține Ministerul.
În acest an școlar, puțin peste 1.150 de școli folosesc un catalog electronic, în locul celui clasic, pe hârtie. La începutul anului școlar s-au înregistrat cu 414 mai multe școli decât cele care au renunțat la catalogul clasic în septembrie 2022. 111 școli pilotează catalogul electronic sunt în București, cele mai puține sunt în sectorul 5. De precizat că nu exista un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației, ci toate aceste școli au apelat la aplicații/programe private, lucru care se va schimba după aprobarea noului ordin.