Începând de marți, temperaturile vor coborî la maxime de 0-10 grade Celsius, iar de luni seara, precipitațiile se vor întinde în toată țara. Un vortex polar care va cuprinde Europa ar putea aduce și în România ninsori consistente.
„Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius. (…) Începând de luni noapte, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă. Fenomenele cele mai severe vor fi începând de luni noapte şi vor ţine până spre miercuri”, a spus Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, într-o intervenție la Antena 3.
În zona de nord, vest și centru vor fi și valori sub 0 grade și se poate produce îngheț la sol. Iar vremea rece se va manifesta întreaga săptămână, în contextul în care Europa este afectată de un vortex polar.
Încă din noaptea de duminică spre luni, vortexul polar se va manifesta în vestul, centrul, sudul şi estul continentului. În opt țări au fost emise deja alerte meteo, inclusiv de tip cod roşu. Este vorba de Croația – cod roşu de vânt extrem de puternic; Italia și Serbia – cod portocaliu de vânt şi precipitaţii; Cehia și Slovacia – cod galben de frig; Ungaria – cod galben de vânt; Polonia – cod galben de ninsori; Bulgaria – cod galben de ploi.
În România, vortexul polar ar putea aduce ninsori importante care pot crea strat de zăpadă de 100 de centimetri în zona montană, 20-30 de centimetri în zona de vest și sud-vest a ţării și de 15 centimetri în zona de nord şi nord-est.
Cod galben de viituri pe mai multe râuri
De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o avertizare de tip cod portocaliu de viituri, valabilă până luni la prânz pe râuri din judeţele Caraş Severin şi Timiş, respectiv un cod galben de inundaţii, ce va expira luni la miezul nopţii, ce vizează 14 râuri.
Conform hidrologilor, avertizarea cod portocaliu de creşteri ale debitelor şi posibile depăşiri ale Cotelor de apărare va fi valabilă în intervalul 2 aprilie, ora 12:00 – 3 aprilie, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava – bazin aval S.H. Moniom (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz (judeţul Caraş Severin). Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu intensitate mai mare pe râul Bârzava – pe sectorul aferent S.H. Gătaia (sector îndiguit – judeţul Timiş) şi pe râul Pogăniş – pe sectorul aferent S.H. Valea Pai (sector îndiguit – judeţul Caraş Severin).
De asemenea, un cod galben de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri va fi în vigoare în perioada 2 aprilie, ora 12:00 – 3 aprilie, ora 24:00, pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Someşul Mic, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Olt. Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.
Având în vedere avertizarea hidrologică actuală, INHGA recomandă respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.