Orban a subliniat că Ungaria a fost grav afectată de sancţiunile impuse Rusiei de UE, care au dus la creşterea preţului la petrol şi gaz, costul asigurării necesarului de energie al industriei ungare crescând de la 7 miliarde de euro în 2021 la 17 miliarde în 2022.
El a insistat că acest război “nu poate fi câştigat”, notând că “Ucraina se află în faţa unei puteri nucleare cu 140 de milioane de locuitori”, iar “Rusia este în faţa întregii NATO”. “Este un impas care poate uşor degenera într-un război mondial”, a spus Orban.
Premierul ungar a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat la ultima lor întâlnire, cu două săptămâni înainte de începerea războiului, că “nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei şi Georgiei”. “Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare”, a adăugat el.
“Înţeleg ce a spus Putin. Nu accept ce a făcut”, a precizat Viktor Orban.
Acesta a mai spus că normele politice europene nu funcţionează în Rusia şi Europa trebuie găsească o cale de a trăi “cu o mare putere periculoasă în vecinătate”, atenţionând că, dacă Rusia ar pierde războiul, “ar fi un şoc geopolitic, un potenţial seism global, mult mai rău decât colapsul fostei Iugoslavii”. “Faptul că Occidentul tratează acest scenariu cu atâta lejeritate arată o orbire îngrijorătoare în ce priveşte riscurile inerente politicilor noastre”, a apreciat el.
Potrivit lui Orban, pentru ca Europa să se poată apăra singură, “soluţia ar fi o NATO europeană”.
El a deplâns faptul că “Occidentul şi-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză” şi nu are voinţa de a media pacea.
“Deciziile luate la Bruxelles (în ce priveşte Ucraina) reflectă mai mult interese americane decât europene”, a menţionat Orban, asigurând că Ungaria “arată o alternativă, în cazul în care prietenii şi aliaţii noştri decid să renunţe la atitudinea lor pro-război”.
Premierul ungar a mai apreciat în interviu, referitor la politica SUA, că războiul ar fi putut fi evitat dacă ar fi rămas la putere fostul preşedinte Donald Trump, “care ar fi reuşit probabil să medieze pacea în câteva săptămâni”.
“Conducerea democrată nu recunoaşte Ungaria ca o ţară de succes şi protectoare a apărării la porţile continentului. Aşa încât aşteptăm cu nerăbdare să revină la putere prietenii noştri republicani”, a mărturisit Orban.