Întrebată dacă există motive de îngrijorare după ce Nikolai Patrușev, fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Putin, a declarat că Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii sale antiruse și rusofobe, Maia Sandu a răspuns că: ,,Moldova este în siguranță astăzi. Moldovenii sunt în siguranță. Armată rusă este departe de hotarele noastre și va fi ținută acolo. Este firesc să ne facem griji atât timp cât avem un război în vecinătate. Sperăm mult ca-n acest războiul să se încheie cu o pace justă pentru Ucraina și cu o pace durabilă pentru noi toți”.
Lidera de la Chișinău a subliniat că aceste declarații ale consilierului lui Putin arată ,,încă o dată natura agresivă a Kremlinului, arată lipsa de respect față de ordinea mondială și-n acest caz față de Moldova, față de moldoveni. Noi suntem o țară pașnică, noi demonstrăm astăzi în fiecare zi. Noi suntem o țară cu oameni liberi. În Republica Moldova, oamenii nu sunt persecutați pentru criticile aduse guvernării. Nu sunt persecutați pentru că vorbesc limba rusă. Noi ținem la pacea și libertatea noastră și trebuie să nu ne lăsăm manipulați de minciunile și să nu ne lăsăm intimidați de amenințările care vin de la Moscova”.
Maia Sandu a făcut aceste afirmații în cadrul unui podcast lansat în data de 19 ianuarie, acesta fiind ,,menit să aducă discuții deschise despre provocările cu care ne confruntăm, soluțiile pe care le propunem și pașii pe care îi facem pentru a merge înainte”, au precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.
În data de 14 ianuarie, Nikolai Patrușev a spus că Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat, iar „politica antirusă și rusofobă” a Chișinăului duce țara într-o criză profundă.
Consilierul lui Vladimir Putin a vorbit și despre problemele energetice cu care se confruntă țara după ce regiunea separatistă Transnistria a rămas fără gaze rusești de la începutul acestui an, susținând că conducerea Republicii Moldova este responsabilă pentru acestea și că „îndeplinește instrucțiuni de la Bruxelles”.
Chișinăul, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a venit cu un punct de vedere, dezaprobând ,,ferm declarațiile acestuia, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova”.
,,Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi.Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, au precizat angajații MAE.