Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), entitatea administrativă autonomă sub controlul căreia s-au prăbușit mai mulți asigurători care au și destabilizat piața asigurărilor auto obligatorii, pare să bată toate recordurile la capitolul privilegii acordate conducerii, dar și angajaților de rând. Practic, salariații primesc anual 16 salarii, iar șefii mai au și alte beneficii „colaterale”.
Cuantumul salariilor angajaților ASF sunt confidențiale, dar conform Contractului Colectiv de Muncă aceștia beneficiază anual pe lângă lefurile primite în fiecare lună de încă patru salarii sub forma unor prime. Conform documentului, este vorba de „prima anuală în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar (…) acordată în trimestrul al lV-lea al anului în curs, în același procent, întregului personal ASF”, dar și de „prima de performanță acordată până la finele trimestrului l al anului în curs”. Apoi, mai avem „prima acordată cu ocazia «Zilei ASF» în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar, dar nu mai puțin de 7.000 de lei net” și „prima de vacanță în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar”.
Șefii stau chiar mai bine
Contractul colectiv de muncă de la ASF, care a fost publicat de deputatul USR Claudiu Năsui în urma unui proces cu instituția, mai cuprinde și alte beneficii pentru salariați. Este vorba de pachet gratuit de servicii medicale, 300 de lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate, 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite” și 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I. În plus, salariații mai primesc cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului, vouchere de vacanță (în acest caz, valoarea acestora se deduce din prima de vacanță) și tichete de masă.
Conform unor surse din piață, în cazul Consiliului ASF, adică al celor 9 persoane din conducerea instituției, situația este chiar și mai bună dacă ne referim la capitolul beneficii.
Mașinile folosite de cei din conducerea ASF
„În unele cazuri vorbim de chirii achitate pentru vilele de la RAAPPS, dar în general este vorba de utilizarea unor limuzine Audi A6 și A4 noi, de zboruri la clasa business, de bilete avion dus-întors săptămânal pentru cei care nu sunt din București. Când vorbim de utilizarea mașinilor instituției, fiecare din cei 9 are limita de combustibil 500 de litri pe lună. Consiliul a decis aceste privilegii. Adică ei și-au dat lor”, a precizat sursa citată.
De unde vin banii și cine poate face ordine
Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a înființat în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanțată care reglementează piața asigurărilor. Conform surselor, ASF se finanțează cu un procent din din banii achitați de public pentru asigurări. „Mai exact, asigurătorii achită 1%, iar brokerii de asigurări 0,1% din primele de asigurare vândute. Acești bani sunt practic tocați de o instituție care nici măcar nu și-a făcut treaba. Sub supravegherea ASF au intrat în faliment Astra, Carpatica, City Insurance și Euroins, iar sute de mii de păgubiţi își așteaptă de ani de zile despăgubirile de la Fondul de Garantare a Asiguraților. Și vor mai avea de așteptat încă cel puțin cinci ani. În tot acest timp, toți angajații instituției au fost recompensați cu primă de performanță în fiecare an, alături de prima de Ziua ASF și prima de Crăciun, decont pentru sala de fitness și asigurare medicală privată. Singura instituție care poate face ordine în ASF este Parlamentul, dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple”, au mai precizat sursele citate pentru „Adevărul”.
Sociologul Gelu Duminică spune că ASF este o sinecură politică și că funcțiile de conducere din instituție se negociază foarte dur. „Cum să facă Parlamentul ceva când ei politicienii au pus conducerea ASF? Au negociat politic funcțiile și a fost concurență mare, pentru că toată lumea știe că la ASF se face un purcoi de bani. Funcțiile de conducere de acolo nu au nicio treabă cu meritocrația. Din punct de vedere legal, nici măcar nu poți să-i acuzi de ceva, pentru că își încasează legal acele grămezi de bani. Banii respectivi se încasează respectând normele. Problema este că nu își fac treaba, iar două firme de asigurări care erau și primele pe piață s-au prăbușit. A venit panica în piață și creșterea bruscă a prețurilor, adică tot noi plătim. Încă o dată, nu am nimic cu salariile mari, dacă oamenii își fac treaba. Numai că aici nu și-au făcut treaba, dar au rămas în funcții. Într-o țară normală, oamenii ăștia nu mai apucau a doua zi în funcție”, a precizat Gelu Duminică.