Dacă până de curând Ministerul Muncii avea trei variante de lucru, surse apropiate grupului de lucru, citate de Protv, spun acum că s-ar fi păstrat una singură, care ar fi și cea agreată de Comisia Europeană.
Concret, autoritățile vor să introducă o nouă formulă de calcul, bazată pe vechime și pe sumele cu care fiecare român a contribuit sau va contribui la sistemul de pensii, astfel fiind eliminate inechitățile din sistemul public de pensii.
Astfel, cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va avea la final de carieră un număr mai mare de puncte cumulate, iar pensia va fi egală cu numărul total de puncte al fiecărui viitor pensionar înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este acum de 71 de lei.
Cum e acum
Potrivit legii, în prezent, punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Spre exemplu, INS a stabilit că nivelul salariului mediu brut pentru anul 2023 este de 6.789 lei.
Adică, un angajat care are în prezent un salariu brut de 8.300 de lei (cca 5000 lei net) are un punctaj lunar de 1,233, în timp ce un angajat plătit cu 3.300 lei brut ar avea un punctaj lunar de 0,48.
Cum va fi
Propunerea de modificare a legii pensiilor publice prevede că punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani, rezultând VPR de 71,4 lei.
Punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, adică o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică.
O astfel de formulă apare în legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, promovată în urmă cu 5 ani de Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu, pe vremea când ministru de Finanțe era Orlando Teodorovici, lege care nu a fost niciodată aplicată.
Vârsta de pensionare a femeilor scade cu 1 an dacă are 2 copii
Modificări vor apărea în cazul pensionării femeilor care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.
Practic, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil.
Astfel, o mamă care are un copil poate primi o reduce de șase luni, cea cu doi copii un an, în timp ce femeile cu șase copii primesc o reducere a vârstei cu 3 ani.
Se mențin același criterii esențiale pentru ieșirea la pensie, îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare, nefiind însă exclusă majorarea vârstei de pensionare.