Numeroase cereri de pensionare din magistratură
În ședința Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 3 noiembrie vor fi dezbătute cererile de pensionare a 63 de judecători, lista fiind deschisă de Gabriela Baltag, membru CSM, și de patru judecători de la Curtea Supremă.
Tot atunci vor fi discutate şi „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”.
Se întâmplă în contextul în care a fost redeschis în spațiul public subiectul desființării pensiilor speciale, de care beneficiază și magistrații. Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată anul acesta, conform unui angajament asumat din România în PNRR.
La finele lunii trecute, Secţia pentru judecători a CSM și-a exprimat „consternarea” vizavi de redeschiderea problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, aluziile la pensiile magistraților.
Multe pensionări și din Poliție
O situație similară se petrece și în Poliția Română. Mulți au depus cereri de pensionare sau chiar demisiile după ce în spațiul public a fost deschisă o dezbatere privind creștrea vârstei de pensionare din acest sistem la 65 de ani. Asta pentru că, tot prin PNRR, ne-am asumat să nu mai existe pensionari de 45 de ani, cum se întâmplă acum, ci toată lumea să iasă la pensie la 65 de ani.
„Sper că sunt conștienți că dacă merg pe actualele drafturi, Poliția se va depopula. La IPJ Alba deja au început să depună rapoartele. Ieri au fost înregistrate și demisii!
Mai bine de o treime din corpul șefilor, la toate palierele, iese la pensie. Șeful IPJ, un adjunct, 5 șefi servicii, 3 șefi de Poliții municipale și oråșenești. Impactul va fi mult peste cel din 2017”, se arată în mesajul transmis de Sindicatul Diamantul.