Marile companii farmaceutice ale lumii au început deja să lucreze la noi vaccinuri, care să ajungă la populație la începutul anului 2022. Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că este nevoie de o mobilizare imediată.
Adrian Marinescu, medic infecționist: „Știm că sunt mutații care interferă și cu proteina spike. Ceea ce va duce la o eficiență mai scăzută pentru vaccinurile actuale. În februarie, pe la începutul anului 2022 vom avea variante noi de vaccin care nu mai au interferențe cu proteina spike. Vom avea nevoie, răspunsul e categoric da.”
În tot acest timp, Organizația Mondială a Sănătății susține că nu există niciun motiv de îndoială față de vaccinurile actuale. Mai mult, oficialii spun că nu sunt dovezi că Omicron ar produce forme mai severe decât Delta.
Hans Kluge, director regional OMS Europa: „Varianta Delta rămâne dominantă în Europa și Asia Centrală și știm că vaccinurile COVID-19 rămân eficiente în reducerea bolilor severe și a deceselor cauzate de aceasta. Mai rămâne de văzut cum și dacă cea mai recentă variantă COVID-19, Omicron, este îngrijorătoare, va fi mai transmisibilă, sau mai mult sau mai puțin sever.”
Potrivit datelor transmise de OMS, până în prezent, la nivel global, 3 milioane de oameni s-au infectat cu noua tulpină Omicron. Din fericire, nu a fost înregistrat niciun deces.