Coaliția PSD – PNL pare că a dat lovitura electorală atunci când a decis să meargă pe o listă comună la alegerile europarlamentare dar, și mai important, să mute alegerile locale mai devreme. Jumătate dintre românii care spun că vor vota în 9 iunie vor alege același partid politic indiferent dacă este vorba de candidatul la funcția de primar ori președinte de Consiliu Județean, listele de consilieri locali și județeni, ori cea pentru stabilirea euro-deputaților.
Șase din zece români ce-și vor exprima susținerea pentru o formațiune politică spun că vor alege partidul sau alianța din care face parte candidatul preferat pentru funcția de primar. Cum PSD și PNL au cei mai mulți primari iar aceștia nu vor candida din partea altor formațiuni politice în luna iunie lista comună pentru europarlamentare are toate șansele să adune două treimi din totalul voturilor valabil exprimate. Categoria celor care merg pe mâna primarului și la alegerile europarlamentare sunt, în general, votanții PSD și PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu o educație primară, persoanele inactive și locuitorii din mediul rural. Așa arată rezultatele unui sondaj INSCOP Research, efectuat în perioada 22 – 29 februarie, la comanda Agenției de presă News.ro, la care au răspuns telefonic 1.100 persoane cu drept de vot.
Bucureștenii se tem de fake-news
Întrebați ce cred despre corectitudinea alegerilor din 2024 (europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare), votanții Alianței Dreapta Unită, alegătorii din București și persoanele cu venit mai redus s-a arătat mai degrabă sceptici. 34,2% spun că toate rundele de alegeri vor fi afectate de dezinformare și știri false în foarte mare măsură, 37% în mare măsură, 19,4% în mică măsură și doar 7% deloc. Din nou, bucureștenii și cei din orașele mari, alături de votanții AUR, tinerii sub 30 de ani și persoanele cu vârsta peste 60 ani, sunt convinși că alegerile vor fi influențate de fake-news.