MAI cere Poliției Române să facă verificări
MAI a transmis o serie de precizări cu privire la „subiectul dezbătut în spațiul public privind un polițist din Bihor care ar fi descoperit că datele personale i-au fost accesate ilegal în beneficiul unor oameni influenți din județ”.
„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române să demareze urgent verificări în acest caz. În funcţie de rezultatele verificărilor, vor fi luate măsurile care se impun, conform legii. Conducerea MAI atrage atenţia tuturor celor care deţin funcţii de comandă, la orice nivel sau structură, că este datoria lor să sprijine şi să protejeze poliţiştii oneşti, indiferent de numele şi influenţa persoanelor cu care se confruntă. Legea şi procedurile poliţieneşti trebuie să fie respectate în toate situaţiile, fără excepţie. Nicio abatere de la acest principiu nu va fi tolerată”, se arată în comunicatul MAI.
Într-un reportaj realizat de Recorder, un polițist din Oradea susține că datele sale personale au fost accesate în mod ilegal, de către colegii săi, și pasate unui om de afaceri, care l-a amenințat prin telefon. Jurnaliștii susțin că totul ar fi început în februarie 2022, când a avut loc un conflict între soția polițistului și soția unui om de afaceri, pentru un loc de parcare.
Polițistul susține că a fost sunat de omul de afaceri la doar câteva minute după incident și că acesta l-ar fi amenințat că „îl va învăța conduită de polițist” și că „se va ocupa ca lucrurile să iasă așa cum trebuie, elegant”.
Șocat de cât de repede a fost aflat numărul său de telefon, polițistul a depus o plângere pentru amenințare și accesare neautorizată de date personale, iar apoi ar fi fost chemat de șeful IPJ Bihor la discuții. Șeful IPJ Bihor i-ar fi dat de înțeles să se împace cu omul de afaceri, ceea ce i-ar fi sugerat și alți polițiști.
Mai departe, polițistul susține că împotriva lui au fost luate mai multe măsuri abuzive și că ar fi primit o avertizare de tip mafiot.