Așteptat cu interes de cei care vor să scape de chirie și să devină proprietari în primul cămin, programul Noua Casă 2024 este gata să fie accesat.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, entitate prin care se derulează și achiziția primei locuințe, a anunțat că a fost alocat plafonul de 1 miliard lei celor 16 instituții financiare ce și-au arătat interesul în a acorda acest tip de credit imobiliar.
Persoanele care doresc să-și achiziționeze o locuință prin Noua Casă au în noul program avantajul unor comision de administrare redus la jumătate față de programul anterior, respectiv 0,15% pe an calculat la soldul garanției, față de 0,3% pe an cât era până acum. Reduse cu 30% sunt și onorariile notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare.
Românii care vor să cumpere o locuință mai ieftină, nouă, veche ori consolidată, pot obține un credit de maxim 66.500 euro pentru un preț de vânzare-cumpărare de 70.000 euro, sub condiția plății unui avans de 3.500 euro, 5% din valoarea de tranzacționare. Un al doilea tip de credit vizează imobilele mai scumpe, doar noi, ce pot avea un preț maxim de 140.000 euro, numai că în acest caz avansul pe care cumpărătorul este obligat să-l dețină este de 15%, respectiv 21.000 euro. Pe lângă avans împrumutatul va depune la bancă o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral până la rambursarea integrală a creditului, constituit ca garanție pentru acordarea creditului. Valoarea depozitului reprezintă echivalentul a trei rate de dobândă iar acesta nu va fi purtător de dobândă. Pentru ambele tipuri de finanțări dobânda aplicată este variabilă, calculată în funcție de IRCC (Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor), la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%. La valoarea IRCC din acest moment, dobânda la un credit Noua Casă 2024 este 7,97%, iar perioada maximă de creditare este de 30 ani.
Cine poate accesa Noua Casă 2024
Prima condiție pentru a accesa un credit prin program este să nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită. La creditul garantat de stat se încadrează și proprietarii a cel mult o locuință, dar care trebuie să aibă o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care să nu fi fost cumpărată prin programul Prima Casă. Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legală de beneficiar, acesta urmând a avea calitatea de împrumutat, celălalt de garant/coplătitor.
Băncile partenere în Noua Casă
Băncile partenere sunt Alpha Bank, BRD – GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank. Dosarul de credit se întocmește de unitatea financiară.
În ce condiții poți închiria
Locuințele achiziționate prin Noua Casă pot fi închiriate. Cu acordul scris al băncii finanțatoare proprietarul trebuie să solicite în scris acordul Ministerului Finanțelor Publice, la care va atașa acordul băncii. Cele două documente sunt obligatorii pentru înregistrarea contractului de închiriere la administrația financiară.
În ce condiții poți vinde
Locuința poate fi vândută înaintea perioadei de interdicție de 5 ani de la data contractării creditului dacă s-a produs rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acordul Fondului de Garantare. A doua situație de înstrăinare permisă este prin preluarea creditului de către o altă persoană eligibilă în cadrul Programului.