O decizie în acest sens nu a fost luată în coaliție. Soluția presupune devansarea alegerilor locale, al căror termen normal este în jur de 29 septembrie. De ce este această comasare o miză pentru liberali? Pentru ca primarii PNL să se mobilizeze exemplar și pentru alegerile europarlamentare, nu doar pentru locale.
Liberalii presează încă de anul trecut pentru comasarea unora dintre cele patru rânduri de alegeri dintr-un simplu motiv: rândurile precedente de alegeri arată că mulți dintre puternicii primari PNL se demobilizează la alegerile care nu au legătură directă cu funcțiile lor (europarlamentare și parlamentare).
Or, sondajele de opinie pentru europarlamentare arată acum că PNL e fie la egalitate cu AUR, fie chiar sub partidul extremist, ceea ce ar fi o mare problemă politică pentru conducerea partidului.
Astfel, cu o posibilă comasare a localelor cu europarlamentarele, liderii PNL mizează pe o creștere a scorului partidului față de AUR, care nu are rețele locale de primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și județeni, potrivit surselor G4Media.
Context
Liberalii au mai propus în cadrul coaliției scenarii de comasare a unor rânduri de alegeri programate în acest an.
G4Media a scris încă din 19 decembrie că PNL susține, de exemplu, și varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie. Această variantă nu a fost deocamdată agreată în coaliție, însă UDMR a depus recent în Parlament un proiect de lege prin care vrea să schimbe calendarul de alegere a președintelui, astfel încât să le poată suprapune peste alegerile locale.
În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.
Potrivit surselor, este singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată.
În 2024 au loc patru șiruri de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), generale (noiembrie) și prezidențiale (decembrie).