Argumentul 1
Expertul, citat de Bloomberg, notează că este doar o impresie că dictatorului rus Vladimir Putin nu îi pasă de opinia internațională. Cu toate acestea, folosirea armelor nucleare ar avea consecințe enorme în întreaga lume.
„Înțelege că, din punct de vedere economic și diplomatic, trebuie să mențină China de partea sa, precum și să mențină influența economică asupra țărilor din America Latină, Africa sub-sahariană și Asia de Sud”, a spus Stavridis.
Argumentul 2
Utilizarea armelor nucleare va face controlul escaladării foarte dificil, susține amiralul. El explică că Putin „își iubește viața și își iubește țara”, așa că este puțin probabil să vrea să riște toate acestea pentru a prelua Ucraina.
„Dacă sunt folosite bombe atomice, puterile nucleare occidentale vor fi în alertă sporită, iar probabilitatea unei erori de calcul care să conducă la un schimb global de lovituri crește”, a menționat Stavridis.
Argumentul 3
Putin ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva unei ținte specifice din Kiev, Odesa sau Lviov. Cu toate acestea, potrivit expertului, dictatorul încă mai crede în capacitatea sa de a captura aceste orașe, așa că va folosi alte resurse, concentrându-și puterea ofensivă pe un anumit scop.
Stavridis avertizează însă că există încă riscul ca Federația Rusă să folosească arme chimice.
„Va fi mai dificil pentru Occident să atribuie în cele din urmă folosirea armelor chimice lui Putin – originea lor este mai ambiguă, iar el a pus deja fundația dezinformarii sub forma „programelor chimico-biologice americano-ucrainene”, scrie Stavridis.
Consiliul Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus) a organizat luni, 18 iulie, o şedinţă a unei comisii parlamentare înfiinţate pentru a investiga activităţile unor aşa-zise laboratoare biologice americane de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit copreşedinţilor comisiei, un test de sânge efectuat la militari ucraineni a arătat că aceştia au fost supuşi la „experimente secrete”, în urma cărora au fost transformaţi în „cei mai cruzi monştri”.
După şedinţa comisiei parlamentare din 18 iulie, Konstantin Kosacev. preşedintele adjunct al Consiliului Federaţiei Ruse, şi Irina Iarovaia, vicepreşedintele Dumei de Stat, au împărtăşit jurnaliştilor câteva dintre „rezultatele” anchetei lor, conform Kommersant.
Potrivit lui Kosacev, după ce au analizat mostrele de sânge prelevate de la militarii ucraineni capturaţi au descoperit „o serie de boli, inclusiv cele atipice pentru teritoriul Ucrainei, conţinutul de substanţe corespunzătoare depăşeşte de câteva ori normele permise”. Aceasta înseamnă că „s-au făcut experimente asupra lor şi s-au făcut experimente pe teritoriul Ucrainei cu privire la boli extrem de periculoase, care în anumite circumstanţe ar putea fi distribuite în scopuri militare”, a spus aceasta, conform sursei citate.
Ei spun că au efectuat o serie de analize de sânge ale prizonierilor ucraineni şi au găsit „o serie de boli, inclusiv unele atipice pentru teritoriul Ucrainei”, între care hepatita A şi febra West Nile.
Totodată, ea le-a spus că ar fi descoperit bancnote infectate cu virusul tuberculozei în Republica Populară Lugansk şi despre o cercetare privind gangrena gazoasă descoperită într-unul dintre laboratoarele veterinare din Mariupol.
Iarovaia a adăugat totodată că în sângele militarilor ucraineni au fost găsite urme de medicamente.
„Şi vedem: cruzimea cu care se comportă personalul militar al Ucrainei, crimele pe care le comit împotriva populaţiei civile, acele crime monstruoase pe care le comit împotriva prizonierilor de război, confirmă faptul că acest sistem de control şi crearea unor maşini groaznice de ucidere a fost implementat sub conducerea Statelor Unite… Şi acele medicamente care le sunt încă administrate pentru a neutraliza complet ultimele urme ale conştiinţei umane şi a-i transforma în cei mai cruzi şi mai mortali monştri confirmă acest lucru”, a afirmat Iarovaia.