Diana Ionescu, director medical la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, spune că situaţia devine din ce în ce mai gravă când vorbim despre copii.
„Sunt copii de la câteva săptămâni, două săptămâni, trei săptămâni până la adolescenţi şi chiar adolescenţi de 17, 18 ani. Deci sunt afectate toate categoriile de copii”, povesteşte doctorul Diana Ionescu.
Simptomatologie specifică
Medicul atrage atenţia şi la ce simptome trebuie să fie atenţi părinţii pentru a afla din timp dacă este sau nu infectat copilul.
„În primul rând, dacă copilul prezintă semne de infecţie SARS-CoV-2, adică semne respiratorii, digestive foarte importante la copil, gastroenterite, ar trebui anunţat medicul de familie şi copilul să fie testat, fie PCR, fie test antigen”, spune medicul Diana Ionescu.
În cazul în care cel mic este testat pozitiv lucrurile stau la fel ca la adulţi. Medicul de familie îl ţine sub observaţie, îi oferă tratament şi urmăreşte evoluţia bolii. În cazul în care boala se agravează, copilul este internat.
„Ştim deja că micuţii fac forme uşoare de boală. Există un procent care merge spre forme medii sau spre forme grave şi să nu uităm, acea complicaţie care apare după maladia COVID-19 la copii, care se numeşte Pims, sindromul Pims, care există şi am avut cazuri multe pe parcursul ultimului an”, atrage atenţia Diana Ionescu, director medical la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, potrivit mediafax.ro.
Secţia de la Gomoiu lucrează la capacitate maximă.