Într-un stat democratic, reprezentanții aleși ai poporului ar trebui să fie prezenți și să-și facă datoria în numele cetățenilor. Din păcate, acest lucru nu pare să fie cazul în ceea ce privește mandatul actual al parlamentarilor români. De la începutul mandatului, acești aleși s-au remarcat mai degrabă prin absențele lor, atât de la voturile parlamentare, cât și de la alte evenimente importante.
Potrivit datelor recente, în perioada decembrie 2020 – iunie 2021, deputații au avut de ales de aproape 4400 de ori. Din păcate, la o treime dintre aceste voturi, unii parlamentari au ales să nu se prezinte, lăsând scaunele din Parlament goale și privând astfel cetățenii români de dreptul lor democratic la reprezentare.
Nu este doar absența la voturi care arată o lipsă de responsabilitate față de datoria lor de parlamentari. Mulți dintre acești aleși au lipsit chiar și de la ceremonia de depunere a jurământului, un eveniment care ar trebui să fie unul de mare însemnătate și respect pentru statul de drept și cetățenii români.
Norbert Apjok de la UDMR este în cap de listă. Parlamentarul are cea mai mică activitate, cu 543 de voturi. În afară de depunerea jurământului, acesta nu a mai vorbit în plen și nu a mai avut nicio intervenție legislativă, după ce a fost exclus în 2021 că a mințit în legătură cu faptul că a urmat o facultate.
Nici șefii de partid nu s-au înghesuit să voteze. Kelemen Hunor și-a exprimat votul de 1198 de ori, în timp ce Drulă și Ciolacu au votat de 2603, respectiv 2608 ori. La jumătate din numărul total de voturi, adică 2267 a fost și George Simion.
Prezența scăzută de la muncă nu pare să afecteze traiul politicienilor. Potrivit ultimelor date publicate pe site-urile oficiale ale celor două camere din Parlament, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 18.000 și 23.000 de lei brut, în funcție de comisiile din care face parte.