În Belgia, Franța, Portugalia, Germania și Finlanda, alegătorii mai tineri îi depășesc pe cei în vârstă cu sprijinul lor pentru partidele anti-imigrație și anti-establishment, sugerează analizele voturilor din ultimele alegeri și cercetările preferințelor politice ale tinerilor.
Tinerii alegători din Europa se îndreaptă către platforme ultra conservatoare sau naționaliste, în timp ce multe partide centriste se bazează încă pe sprijinul alegătorilor mai în vârstă, spune o analiză recentă a publicației Politico.
Franţa
În Franța, Adunarea Națională, condusă de starul în devenire Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, poate conta pe o simpatie larg răspândită în rândul tinerilor. Într-un sondaj Ifop din aprilie, 32% dintre tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani au spus că ar vota pentru Adunarea Națională dacă alegerile ar avea loc în weekendul următor. Comparativ, doar aproximativ 17 la sută au spus că au partide de extremă stângă în preferințe, în vreme ce mai multe partide de stânga și dreapta, inclusiv cel al președintelui Emmanuel Macron, au rămas mult în urmă în preferințele electoratului.
Portugalia
Extrema-dreapta portugheză Chega a câștigat 18% din voturi la alegerile generale din martie, în condițiile în care, conform datelor sondajelor, unul din patru alegători cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au votat pentru partid.
În timp ce cei mai alegătorii mai în vârstă din Portugalia au susținut loial Partidul Socialist, tinerii electori tind să se îndrepte tot mai mult spre partide conservator – naționaliste, cum ar fi Chega, dar și spre Inițiativa Liberală sau Verzi, decât către partidele cu ideologii tradiționale, au descoperit cercetătorii.
Belgia
În Belgia, partidul anti-imigrație și separatist Interesul Flamand (Vlaams Belang) poate conta pe simpatia votului tinerilor din Flandra. Sondajele dinaintea alegerilor regionale, naționale și europene din iunie sugerează că partidul ar putea obține mai mult de 25% din voturile flamande. Totuși, dacă doar bărbații din Generația Z, cu vârste de până la 27 de ani, ar decide, dreapta belgiană ar primi și mai mult. Aproape 32 la sută din acest segment este foarte probabil să voteze, la un moment dat, pentru Interesul Flamand.
Germania
Un studiu referitor la orientarea electorală a tineretului în Germania a constatat o schimbare la nivel de partid favorit în rândul tinerilor cu vârste de până la 29 de ani, 14,5% spunând că vor vota pentru partidul de dreapta Alternativa pentru Germania. De departe, cel mai mare grup – 25% dintre respondenți – a fost indecis. Ca și în Belgia, și în Germania există o divizare clară de gen: tinerele s-au înclinat la stânga, tinerii au avut tendința de a favoriza partidele de dreapta și au arătat un sprijin mult mai larg pentru Alternativa pentru Germania.
Finlanda
Cercetătorii finlandezi au tras concluzii similare. Partidul finlandez de dreapta anti-imigrație s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale din Finlanda din 2023, cu 20% din voturi. Conform analizei rezultatelor, a fost cea mai populară susținere din toate categoriile de vârstă, cu excepția celor mai bătrâni alegători.
AUR, pe primul loc în preferințele tinerilor din România
Partidul AUR se afla în vârful preferințelor de vot ale tinerilor, conform unui sondaj din aprilie 2024, realizat de IRES. Partidul lui George Simion se situa cu 16% pe primul loc în preferințele tinerilor între 18 și 35 de ani, pentru alegerile parlamentare, fiind urmat de USR și PNL, la egalitate, cu 14%, PSD 12% și S.O.S. România, cu 5%. Dacă ne raportăm doar la cei care spun că vor vota, AUR ar fi votat de 23% dintre dintre tinerii care își exprimă intenția de a merge la vot. Pentru europarlamentare, coaliția PSD-PNL era în aprilie pe primul loc în intențiile de vot, cu 18%. Pe locul al doilea se afla AUR, cu 16%, urmat de Dreapta Unită, cu 14% din voturile tinerilor.