Tezaurul României, trimis în Rusia în 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, este al românilor și trebuie returnat integral. Este opinia euro-deputaților ce au adoptat o rezoluție în Parlamentul European prin care păstrarea aurului românesc la Moscova este considerată a fi un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu.
Parlamentarii europeni solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să nu omită de pe agenda dilpomatică ce reglementează relațiile UE – Rusia restituirea patrimoniului național român, imediat ce dialogul dintre cele două părți va fi reluat. Rezoluția subliniază că restituirea bunurilor culturale și a tezaurului național ale unui stat membru al Uniunii Europene ce sunt reținute în mod ilegal de un stat din afara UE necesită un dialog diplomatic substanțial, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale.
„Însușirea ilegală a tezaurului național al României de către Rusia este singurul caz internațional în care rezervele monetare de aur ale unui stat și obiectele ce fac parte din patrimoniul național au fost încredințate unei țări, în baza unor documente protocolare ce oferă garanții legale de restituire, dar obligațiile au fost în cele din urmă nerespectate, cu încălcarea normelor și cutumelor internaționale.”, se arată în rezoluția Parlamentului European. Documentul exprimă îngrijorarea că, în pofida creării Comisiei mixte româno-ruse de experți, mandatată să permită discuții pe această temă, eforturile de a obține restituirea tezaurului național românesc și asigurarea restituirii rezervelor de aur confiscate ilegal de la Banca Națională a României s-au lovit de reticența Rusiei de a restitui ceea ce regimurile anterioare au păstrat ilegal, fără a ține cont de protocoalele de restituire semnate.
În timpul Primului Război Mondial, în 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă cantități însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecții de artă, bijuterii pentru a fi protejate în cazul în care teritoriul național ar fi fost ocupat. Ulterior, regimul comunist din Rusia a refuzat restituirea tezaurului românesc.
Documentele originale de predare a tezaurului României sunt păstrate din 1922 în seiful guvernatorului BNR.
Dosarul Tezaurului României este păstrat la Banca Națională a României și a fost predat de la un guvernator la altul din 1922 și până astăzi. Documentele arată că un prim transport a plecat în decembrie 1916 spre Moscova cu 1738 casete cu aur ale băncii în valoare de aproape 315 milioane lei, respectiv 91,32 tone de aur ce au fost încărcate în 17 vagoane de tren.
După 19 zile de inventariere, în 16 februarie 1917 a fost certificată cantitatea totală cu un document întocmit în patru exemplare, în limbile rusă și franceză. În iulie 1917, a fost trimis spre Rusia un al doilea transport de trei vagoane de tren încărcate cu 188 casete ale Băncii Naționale ce cuprindeau aur în valoare de aproape 575.000 lei, respectiv 0,16 tone, plus titluri, efecte, valori, depozite, parte din arhive și cărți. În total, România a trimis spre păstrare 91,48 tone de aur.