Teodosie, care s-a remarcat prin atacuri la adresa valorilor occidentale și susținerea Rusiei, a cerut ca subiectul promovării să fie pus pe ordinea de zi a viitorului sinod – conducerea colectivă a BOR. Teodosie a mai făcut o încercare similară în 2021, iar atunci Patriarhul Daniel i-a respins-o printr-o scrisoare extrem de dură.
- Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat pentru G4Media că ”în legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”.
În 2021, cancelaria Sfântului Sinod a respins punerea pe ordinea de zi a cererii lui Teodosie. De această dată, e posibil ca noua cerere să ajungă la un vot în sinod, unde deciziile se iau cu majoritate. Ședința sinodului e programată în această săptămână, miercuri.
Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat în 2021 controversatului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod ”din încredințarea” Patriarhului Daniel, și constituie un rechizitoriu dur față de comportamentului arhiepiscopului de Tomis. Documentul confirmă relațiile extrem de reci dintre cei doi ierarhi, acutizate de comportamentul lui Teodosie din perioada pandemiei.
Astfel, în scrisoarea din 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite. Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.
În plus, decizia oficială de respingere cuprinde și referiri la comportamentul lui Teodosie, atât cel public, cât și cel din interiorul bisericii.
”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.
Decizia oficială din 2021 a mai evidențiat problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.
Teodosie s-a remarcat prin zeci de gesturi și decizii controversate. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, Teodosie a declarat că nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, ci unul în care nu a fost destulă diplomaţie. El a susţinut că nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi. Cu două săptămâni înainte de începerea invaziei ruse, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.
În septembrie 2023, Arhiepiscopul Teodosie a participat la evenimentul de lansare al Biroului Politic Județean Constanța al Partidului Republican din România. Partidul a anunțat cu această ocazie că va participa la alegerile de anul viitor, într-o alianță cu AUR.