Cei mai mulţi se oferă să meargă la cumpărături şi cer pentru asta 30, 40 sau 50 de lei pe oră. Alţii vor să facă menaj și vor să fie plătiți cu 60 de lei pe oră.
Cine e interesat să devină prestator casnic trebuie să aibă peste 16 ani și nu contează dacă este angajat, student ori pensionar.
Platforma tichete.anofm.ro de evidenţă a activităţilor casnice a devenit funcțională la 23 aprilie, iar de atunci s-au înscris aproape 600 de persoane care vor să beneficieze de servicii casnice. Iar peste 500 sunt prestatori casnici, adică oameni dispuşi să ajute în gospodărie în schimbul unei sume de bani, relatează TVR Info.
“Eu m-am înscris acum o lună şi pot oferi servicii de aranjare a mesei, de cumpărături. Încă nu am primit ofertă. Pentru aranjarea mesei am cerut 30 de lei. Pentru cumpărături am pus 30 de lei pe oră, în cazul în care e aglomerat la magazin şi stau mai mult”, a declarat Roxana Seidăcariu, prestator casnic.
“Eu deţin o maşină şi aş putea să fac cumpărături + 49.00 de alimente sau cât intră într-o maşină normală, mobilier împachetat, micuţ, cât intră într-un portbagaj sau orice fel de cumpărături. Preţul este trecut pe platformă pe oră şi eu am solicitat 45 de lei pe oră”, a spus Alexandru, prestator casnic.
Pentru a avea acces în platformă trebuie creat un cont. Acolo apar toate cererile şi ofertele de servicii, dar şi tariful perceput pentru fiecare oră de muncă.
Până acum, cei mai mulți dintre cei care au postat oferte vor să meargă la cumpărături, să gătească, să igienizeze locuinţe şi să plimbe animale de companie. Cei mai mulţi ofertanți sunt din Bucureşti, Ploieşti şi Craiova.
Prestatorii pot fi plătiţi cu tichete în format fizic sau electronic. Cele pe hârtie pot fi ulterior schimbate în bani la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
“La un tichet de 15 lei se aplică nişte taxe, un impozit şi o contribuţie pentru asigurările de pensie, dar se aplică, atenţie, doar la jumătate din valoarea tichetului, doar la 50% din valoarea tichetului, astfel că ceea ce se opreşte din 15 lei, este aproape de 3 lei. Este un mare câştig al celor care sunt plătiţi cu astfel de tichete. La preschimbarea unui număr de 85 de tichete lunar, beneficiază de asigurare de sănătate şi asigurare de pensie”, a explicat Corina Scarlat, purtător de cuvânt al ANOFM.
Preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice înseamnă, așadar, un venit de 1.275 de lei/lună.