Mai exact, 54.4% dintre români sunt de părere că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice, în timp ce 38.7% cred că acesta ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. 4.6% nu sunt hotărâţi, iar 2.2% nu răspund.
Peste jumătate dintre români ar alege un candidat independent FOTO INSCOP
În ceea ce privește grupele de vârstă, cred că viitorul președinte al României ar trebui să fie un lider politic independent 54% dintre tinerii de 18-29 de ani 58% dintre cei cu vârsta de 30-44 ani ani, 59% dintre cei cu vârsta de 45-59 de ani şi 49% dintre cei de peste 60 de ani.
Aceeași părere este împărtășită de 57% dintre bucureșteni, 58% dintre locuitorii cu orașele cu peste 90 de mii de locuitori, 60% dintre locuitorii in oraşele cu sub 90 de mii de locuitori și 49% dintre locuitorii din mediul rural.
Când vine vorba de partide, vor un preşedinte care să fie reprezentantul unui partid politic 55% dintre votanţii PSD, 49% din cei ai PNL,48% dintre cei ai AUR şi 35% dintre cei ai USR.
Românii vor un lider independent de partidele politice FOTO INSCOP
“Un preşedinte independent de partide pare a fi un profil mai dezirabil pentru populaţia României, comparativ cu reprezentantul unui partid. Indiferent de categoria de vârstă sau de tipul de localitate în care trăiesc, românii au o preferinţă mai puternică pentru un preşedinte independent de partide. Singurele categorii în cazul cărora opiniile sunt mai echilibrate sunt populaţia cu vârstă de peste 60 de ani şi locuitorii in mediul rural”, a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.