Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională a declarat că fondurile vor fi plătite Moldovei – una dintre cele mai sărace țări din Europa, situată între Ucraina și România – prin intermediul unui fond fiduciar al Băncii Mondiale. O parte din fonduri vor fi folosite pentru a rambursa țara pentru achizițiile anterioare de energie electrică.
USAID a precizat că, în timp ce Moldova începea să își revină după o recentă „serie de șocuri grave”, inclusiv pandemia COVID-19 și o creștere de patru ori a prețurilor la gazele naturale, războiul din Ucraina a pus în pericol „redresarea economică pe termen scurt și perspectivele economice pe termen lung”.
Într-o declarație, agenția a calificat ajutorul drept „critic” din cauza impactului războiului.
De când forțele Moscovei au invadat Ucraina pe 24 februarie, Moldova – o fostă republică sovietică cu o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori – a trecut din criză în criză.
Printre acestea se numără sosiri mari de refugiați care fug în siguranță de războiul de alături și o criză energetică acută care s-a agravat după ce Moscova – de care Moldova era în întregime dependentă pentru gazele naturale – a redus dramatic livrările. În plus, inflația galopantă i-a făcut pe unii oficiali să se teamă că cetățenii nu-și vor putea plăti facturile de energie pentru iarnă.
În ultimele luni, Moldova a suferit, de asemenea, întreruperi ample de energie electrică ca urmare a bombardamentului rusesc asupra rețelei energetice a Ucrainei, la care sistemele din epoca sovietică ale Moldovei rămân interconectate.
Președinta Maia Sandu a declarat într-un mesaj video postat joi pe Twitter de șefa USAID, Samantha Power, că Moldova „va simți consecințele războiului Rusiei pentru o lungă perioadă de timp”.
„Ne confruntăm deja cu greutăți și dificultăți”, a spus Sandu. „Această investiție ne va ajuta să atenuăm unele dintre presiunile bugetare cu care ne confruntăm… ne va ajuta să menținem stabilitatea în țară și ne va ajuta să continuăm (implementarea) reformelor – Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor săi internaționali.”
În prezent, Republica Moldova caută legături mai strânse cu Occidentul. În iunie, i s-a acordat statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană – în aceeași zi cu Ucraina.
USAID a precizat că, din februarie, SUA a oferit Moldovei 320 de milioane de dolari în sprijin de urgență. De asemenea, anul trecut, sute de milioane de euro au fost strânse pentru Moldova la diverse conferințe ale donatorilor pentru a ajuta țara să atenueze consecințele războiului.
O serie de incidente au stârnit uneori îngrijorarea că Moldova, care nu este membră NATO și este neutră din punct de vedere militar, ar putea fi atrasă în orbita de război a Moscovei.
La sfârșitul lunii octombrie, o rachetă rusă a aterizat în orașul moldovean Naslavcea, în apropiere de granița cu Ucraina, iar luna trecută au fost găsite resturi de rachete într-o livadă dintr-un alt oraș de frontieră.