Un proiect de lege care alocă peste 170 de miliarde de dolari cercetării și dezvoltării, urmărind în special încurajarea companiilor să producă semiconductori în Statele Unite, elementele fiind astăzi fabricate în principal în Asia, i-a adunat la aceeași masă pe democrații și republicanii americani.
Răspunsul Beijingului a fost rapid. Imperiul Mijlociu a acuzat Washingtonul că a exagerat așa-numita „amenințare chineză” înainte de a concluziona că acest „proiect de lege dezvăluie paranoica egocentricitate a Statelor Unite”, potrivit Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului chinez, citată de presa de stat din China.
O penurie globală afectează multe sectoare cheie, de la automobile la comunicații, ilustrând miza strategică a acestei producții. Textul a fost aprobat cu 68 de voturi pentru și 32 de voturi în Senat și acum trebuie adoptat definitiv, la o dată care nu a fost încă stabilită, de către Camera Reprezentanților, înainte de a fi promulgat de Joe Biden.
O lege pentru cursa concurențială a secolului XXI
Președintele democrat a salutat adoptarea textului în camera superioară, spunând într-o declarație că Statele Unite sunt angajate „într-o competiție pentru a câștiga competiția tehnologică a secolului 21”.
„Deoarece alte țări continuă să investească în propriile activități de cercetare și dezvoltare, nu putem rămâne în urmă. America trebuie să-și mențină poziția de cea mai inovatoare și mai productivă națiune din lume”, a adăugat Joe Biden.
China, aflată în război economic cu Statele Unite din era Trump , este unul dintre puținele subiecte pe care președintele democrat le tratează în aceeași notă precum cea a a predecesorului său republican.