Mulți angajați ai Metrorex care lucrează în birourile de la etajul 9 al Palatului CFR primesc la salarii sporuri de noxe și de metrou, chiar dacă nu au muncit niciodată în subteran, arată Club Feroviar.
Acum, conducerea companiei bucureștene de stat și trei reprezentanți ai Unitatea- Sindicatul Liber în Metrou (USLM) au înființat o comisie care să analizeze cum se vor aplica sporul de noxe și sporul de metrou pentru cei aproximativ 6.000 de angajați.
Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a trimis o adresă către președintele USLM, Marian Artimon, în care i se comunică faptul că inspectorii Curții de Conturi a României au realizat în perioada martie-octombrie 2023 un raport de audit cu tema ”Controlul situației, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”.
Raportul respectiv a verificat modul de acordare a unor sporuri, cum ar fi acordarea sporului de metrou fără stabilirea criteriilor de repartizare pe locuri de muncă/funcții. De asemenea, a fost verificată și acordarea sporului de noxe fără stabilirea acestor criterii.
Sporurile de noxe și de metrou, acordate și angajaților care nu lucrează în subteran
Echipa de audit a constatat că responsabilii Metrorex nu au prezentat o fundamentare a modului de acordare a sporului de metrou și că nu au fost prezentate informaţii cu privire la condițiile deosebite ale fiecărui loc de muncă, funcție sau meserie, deşi prin CCM au fost stabilite cuantumuri diferenţiate.
Totodată, Curtea de Conturi a constatat că în unele cazuri, în cadrul aceluiaşi loc de muncă diferenţierea nivelului sporului de metrou este raportată la funcţie, nu la condițiile efective de lucru.
Pentru sporul de noxe (condiții nocive de muncă), entitatea (Metrorex) nu a prezentat o listă cu locurile de muncă pentru care se acordă acest spor.
În același document se preciza faptul că plata sporului de metrou nu s-a realizat, în unele cazuri, în conformitate cu drepturile salariale stabilite prin contractele individuale de muncă.