Managerul spitalului, Liviu Patrichi, a dat asigurări că nimeni nu-şi va pierde pâinea.
“Vom organiza examen pentru toate posturile ocupate atunci. Mesajul nostru este foarte clar: nu facem disponibilizări, încercăm să găsim soluţii. Deşi pe anumite secţii, prin comasarea temporară a activităţii din cauza lucrărilor de modernizare în spital, pot exista situaţii în care personalul este mai mare decât cel prevăzut în Normativ, raportat la numărul de paturi funcţionale, noi încă avem deficit de personal.
Vorbim aici despre asistente medicale şi infirmiere. Problema este dată de faptul că legea nu îţi permite să organizeze examen decât pentru postul pe care s-a făcut angajarea în perioada stării de alertă. Aşadar, eu am un examen pentru o secţie, dar am lipsă de personal pe o alta”, a explicat Liviu Patriche.
Cele 59 de persoane angajate pe o perioadă determinată au lucrat în ATI, UPU, dar şi în alte secţii: Chirurgie, Medicină Internă, Oftalmologie, ORL, şi chiar în partea administrativă unde spitalul avea un deficit mare.
La Spitalul Judeţean din Slobozia au fost angajate 59 de persoane: asistenţi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, iar salariul net a fost de aproximativ 4.500 de lei, în funcţie de sporuri, ture de noapte, sâmbâte şi duminici. Pentru toţi aceştia, unitata medicală va organiza concurs la începutul lunii iunie, atunci când le expiră contractele.
Se caută medici
Şi de medici duce lipsă spitalul din Bărăgan. Deşi au fost scoase la concurs 27 de posturi pentru medici pentru secţiile Neonatologie, Cardiologie, ATI, Pediatrie şi Neurologie, un singur specialist a dorit să dea curs ofertei.
Conducerea unităţii medicale spune că medicii aleg să profeseze în marile oraşe, iar spitalul oferă facilităţi limitate. Marile centre universitare sunt preferate de medicii tineri şi este de înţeles această alegere.
„Sunt alte oportunităţi. La un spital public de provincie nu se îngrămădeşte nimeni să vină. Este o situaţie critică, pentru care, eu, ca manager, nu am pârghiile necesare, instrumentele, ca să o rezolv. Ca să pot angaja un medic, procedura durează între 3 şi 6 luni. Nu mai vorbim despre faptul că Anestezia este o specialitate unde nu sunt medici“, mai spune Patrichi.