“Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”, a spus acesta.
Girkin este fost colonel al serviciilor secrete rusești care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse în 2014 și este probabil cea mai proeminentă voce din cadrul unui grup tot mai zgomotos și mai furios de bloggeri ultranaționaliști și pro-război care au început să reproșeze Kremlinului că nu și-a atins obiectivele tactice, în timp ce luptele din Ucraina au intrat în cea de-a șaptea lună, scrie sursa citată.
După ultima contraofensivă ucraineană din sudul și nord-estul țării, acești bloggeri – cărora li s-a acordat până acum o platformă publică refuzată multora – și-au intensificat criticile la adresa Kremlinului, criticând performanța inadecvată a armatei în război și îndemnându-l pe Vladimir Putin să declare o mobilizare la scară largă.
“Cu siguranță devin din ce în ce mai furioși, și pe bună dreptate, mai ales pe măsură ce se mărește decalajul dintre linia oficială și realitatea de pe teren”, a declarat Mark Galeotti, expert în probleme de securitate rusească.
Miercuri, Ucraina a lansat un contraatac surpriză în apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, încercuind Balakliia, un oraș de importanță strategică cu 27.000 de locuitori, și recucerind mai multe așezări mai mici.
Bloggerii militari, care sunt adesea foști veterani cu contacte pe linia frontului, oferă, de asemenea, o perspectivă rară asupra performanței reale a Rusiei pe teren. “Unele sunt surse foarte dubioase, dar există și cei – precum Girkin – care știu despre ce vorbesc și care, în mod clar, sunt în contact cu oameni de pe front sau care, în alt mod, sunt la curent”, a declarat Galeotti.
Guvernul rus nu și-a mai publicat propriile pierderi de la 25 martie, când a dat un total de 1.351 de morți și 3.825 de răniți. Serviciile secrete occidentale consideră că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului.
În schimb, de la începutul războiului, Ministerul rus al Apărării a emis în mod repetat declarații improbabile despre succesele sale pe câmpul de luptă, lăudându-se că a distrus peste 40 de lansatoare de rachete Himars de fabricație occidentală și susținând că a decimat forțele aeriene ucrainene.
Televiziunea de stat, cea mai populară sursă de informații din Rusia, continuă în mod similar să prezinte o imagine roz a succeselor rusești în Ucraina. Într-un discurs combativ de miercuri, Putin a reiterat că Rusia nu a “pierdut nimic” într-un război despre care a spus că se desfășoară conform planului.
Cu toate acestea, acest optimism nu a fost împărtășit de alții, deoarece Ucraina a încercuit miercuri Balakliia, reușind ceea ce a fost deja etichetat ca fiind una dintre cele mai impresionante mișcări strategice ale războiului și salutată ca “o veste bună” de către președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, miercuri seara.
“Trebuie afirmat că, în Balakliia, forțele armate ale Ucrainei au depășit complet comanda noastră”, a scris Starshe Eddy, un popular blogger rus pro-război, pe canalul său Telegram.
Audiența lui Starshe Eddy pe Telegram, ca și cea a altor bloggeri de război, a crescut vertiginos de la începutul invaziei, de la aproximativ 28.000 în ianuarie la 500.000, potrivit Tgstat, un serviciu de analiză pentru canalele Telegram.
Remarcând lipsa de reacție a Rusiei la ofensiva ucraineană, Aleksandr Kots, un jurnalist de război pro-Kremlin, a acuzat miercuri autoritățile că ascund “vești proaste” despre situația de pe teren. “Trebuie să începem să facem ceva în legătură cu sistemul în care liderilor noștri nu le place să vorbească despre veștile proaste, iar subordonații lor nu vor să-și supere șefii”, a declarat el.
Cea mai recentă ofensivă din Ucraina a dus, de asemenea, la noi apeluri din partea extremei drepte naționaliste pentru o mobilizare generală, un demers împotriva căruia Putin a optat până acum, în ciuda semnelor tot mai numeroase că armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de soldați noi.