„Stimată Maia Grigorievna, primiți sincerele felicitări cu ocazia aniversării a 30 de ani de independență a Republicii Moldova.
Popoarele țărilor noastre sunt legate de secole de prietenie și respect reciproc. Sunt convins că prin eforturi comune am putea asigura o dezvoltare constructivă a dialogului bilateral și a cooperării în mai multe domenii. Aceasta corespunde, fără îndoială, intereselor cetățenilor Rusiei și ai Republicii Moldova și consolidării stabilității și securității regionale. Vă doresc, Maia Grigorievna, multă sănătate și succes, iar conaționalilor dumneavoastră – fericire și bunăstare”, se arată în mesajul expediat de liderul de la Kremlin.
Declarația, tipică pentru, nivelul de diplomație al lui Putin, abundă în aluzii și ambiguități impertinente, dincolo de adresarea obraznic familiară a președintelui Federației Ruse, care își propune să sugereze aparent discret o legătură între cei doi șefi de stat.
Mesajul lui Putin vine în momentul în care Chișinăul serbează 30 de ani de la momentul în care, după jumătate de secol de ocupație sovietică, Republica Moldova și-a declarat independența față de URSS.
Reacția Maiei Sandu a fost una publică, elocventă, conținută în mesajul său public de Ziua Independenței. Într-un discurs susţinut în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei ţării, liderul de la Chişinău a afirmat că „locul Republicii Moldova este în familia statelor europene”.
„Vom merge cu paşi fermi pe calea integrării europene. Locul Republicii Moldova este în familia statelor europene. Integrarea europeană este calea cea mai firească de dezvoltare pentru ţara noastră, o cale ce va aduce prosperitate şi securitate cetăţenilor. Moldova e o ţară mică, ce depinde în mare măsură de relaţiile pe care le construieşte cu alte state şi organizaţii. Vrem să dezvoltăm relaţii strânse de prietenie, bazate pe încredere şi respect reciproc, cu ţările vecine, cu partenerii noştri şi cu celelalte state ale lumii. Independenţa înseamnă şi capacitatea de a avea prieteni cu care ne ajutăm la nevoie, cu care dezvoltăm proiecte comune în beneficiul cetăţenilor, cu care sărbătorim aniversări importante ca ziua de astăzi”, a spus Maia Sandu
Preşedintele Republicii Moldova a adăugat că îşi doreşte ca ţara sa să devină „un factor de stabilitate în regiune” şi „un promotor al dialogului şi păcii”.
„Apreciez mult gestul de prietenie al preşedintelui Poloniei, dar şi al preşedinţilor României şi Ucrainei. Aveţi toată recunoştinţa mea pentru acest gest şi vă asigur de prietenia noastră sinceră. Republica Moldova îşi doreşte să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, care se confruntă cu probleme complexe. Vom fi un promotor al dialogului şi păcii, al soluţiilor diplomatice, al compromisului paşnic, în interesul oamenilor. Vom avea o politică externă proactivă şi previzibilă, vom participa constructiv şi înţelept în dialogul global. Avem ce oferi lumii. Cu decenţă şi fermitate, ne vom apăra valorile şi interesele noastre naţionale”, a mai declarat Maia Sandu.