Evenimentul este inițiat de către Figo.Pay (un produs fintech, dezvoltat de Medeva Fintech, companie 100% românească, implicată activ în dezvoltarea mediului de afaceri cu o importantă componentă socială), Social.ro, portal agregator de informații oficiale, care comunică cele mai importante evenimente din mediul social, alături de CEC Bank, prima bancă a românilor încă din 1864 si Fondul de Garantare a Depozitelor în sistemul bancar.
Evenimentul va include prezentări și debate-uri tematice, cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Dizabilității în întreaga lume, și vor fi organizate în jurul a patru piloni de comunicare, de importanță majoră pentru persoanele cu nevoie speciale din România – Sănătate, Muncă, Educație și Viață Socială.
În plus, evenimentul va include și un cocktail, prin care invitații reuniți în jurul cauzei vor putea discuta liber despre inițiativele și oportunitățile pe care le dezvoltă.
Evenimentul își propune să atragă atenția asupra importantei dizabilității în economia românească, precum și asupra construcției unor politici incluzive pentru persoanele cu nevoi speciale și punerea în aplicare a unor standarde în beneficiul acestora. Mai mult, evenimentul subliniază nevoia de formare a specialiștilor, a cadrelor medicale și a profesorilor, în abordarea dizabilității, dar și în comunicarea specialist-pacient.
La eveniment vor participa ca oaspeți și speakeri confirmați, Mihai Tomescu – Președintele Autorității pentru Protecția Drepturilor persoanelor cu dizabilități în România, Reuven Azar – Ambasadorul Israelului la București, Bogdan Neacșu – Președintele CEC Bank, Mirela Nemțeanu – Director General Hospice Casa Speranței, Iancu Guda – jurnalist și analist financiar, Eugen Cișmașu – jurnalist, Editor Șef al portalului Social.ro, Petre Tulin – Director General, Fondul de Garantare a Depozitelor în sistemul bancar, Cristian Roman – președintele Asociației Taxiul cu bomboane, Viorel Agheană – lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie si Științele Educației, specialist în Psihopedagogia școlii inclusive, deputat Raluca Giorgiana Dumitrescu, Daniela Bololoi – Președintele Help Autism, alături de mai mulți invitați ai diferitelor asociații pentru persoanele cu dizabilități, dar și ai mediului de afaceri și politic.
Cine sunt gazdele evenimentului, Social.ro, CEC Bank și Figo.Pay?
Social.ro este primul portal agregator de conținut din toate sferele domeniului social care, alături de conținutul propriu, colectează content diferit – informații, comunicate de presă, anunțuri, legislație, campanii, articole de știri, postări pe rețelele sociale, imagini și videoclipuri – din surse cu precădere oficiale sau autorizate, despre anumite problematici din aria socială, și le face accesibile într-un singur loc.
Social.ro operează folosind inteligența colectivă a tuturor utilizatorilor care oferă feedback relației lor cu portalul, construind o modalitate nouă și inovatoare de a participa într-o comunitate care este în mod constant inundată de informații de multe ori contradictorii sau îndoielnice.
Prin conținutul său certificat de sursele oficiale, Social.ro poate ajuta și la modelarea și remodelarea opiniilor și perspectivelor democratice, permițând publicului să decidă, prin intermediul interactivității, ce este considerată „știre” în adevăratul sens al cuvântului.
Social.ro susține participarea democratică, permițând utilizatorilor dincolo de granițele geografice, naționale și internaționale, să acceseze aceleași informații, să răspundă opiniilor și convingerilor celorlalți utilizatori și să creeze o sferă virtuală de dezbatere la care să contribuie împreună prin împărtășirea ideilor și argumentelor proprii.
Figo.Pay este o aplicație românească destinată persoanelor din categoriile vulnerabile social. După lansarea pachetului Figo.Pay by CEC Bank, Medeva Fintech S.A. se situează în luna decembrie a aceluiași an, cu aplicația de plată Figo.Pay, în Top 10 aplicații de plată, conform Google Play.
Figo.Pay este o aplicație de tip Social eWallet, cu funcție de cashback, prin care utilizatorii primesc beneficii pentru cumpărăturile făcute de la partenerii Figo.Pay care s-au alăturat proiectului.
CEC Bank este prima bancă care oferă spre consultare documente bancare în limbaj Braille clienților cu dizabilități de vedere.
În premieră pentru România, CEC Bank este prima instituție financiară care a lansat, în luna februarie a anului 2022 un pachet complet de servicii bancare dedicate persoanelor cu nevoi speciale.
Pachetul Figo.Pay by CEC Bank se adresează persoanelor din categoriile vulnerabile social, persoane cu venituri reduse, pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități, însoțitorii persoanelor cu dizabilități, asistenți sociali, personal angajat în activitățile ce deservesc asistență socială.
Pachetul conține un cont curent, un card bancar de debit în lei (de tip Visa), Mobile Banking, serviciul SMS Info și servicii de urgență și transport adaptat, oferite prin intermediul Medeva Fintech.
Serviciile de urgență au o importanță majoră pentru cei din categorii vulnerabile și sunt oferite în mod gratuit prin intermediul aplicației de mobil Figo.Pay. Pentru a beneficia de serviciile de urgență, clienții trebuie să își înroleze cardul CEC Bank în aplicația mobila dedicată Figo.Pay, disponibilă gratuit pe website-ul figopay.ro sau în magazinele Google Play si App Store.
Dizabilitatea în termeni statistici
La nivel european, aproximativ 87 de milioane de persoane trăiesc cu o anumită formă de handicap. Peste un miliard de oameni suferă de dizabilităţi, iar tendinţele globale, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi creşterea globală a condiţiilor cronice de sănătate arată că există o creştere a prevalenţei dizabilităţii.
În întreaga lume, persoanele cu dizabilităţi au o sănătate mai precară, performanţe educaţionale mai scăzute, o participare economică mai redusă şi un grad mai mare de sărăcie decât persoanele fără dizabilităţi. La nivel european, doar jumătate din persoanele cu handicap sunt angajate, față de 3 din 4 în cazul persoanelor fără handicap, în timp ce peste 28% dintre persoanele cu handicap prezintă riscul de sărăcie sau excluziune socială, prin comparație cu 17,8% în cazul persoanelor fără handicap.