„Ne temem că ambiţia lui Putin trece dincolo de Ucraina. Republica Moldova este un exemplu clasic. Este o ţară care, geografic, se află lângă Ucraina şi lângă un aliat NATO (România – n.r.), aşa că este o ţintă tentantă. Trebuie să îi transmitem clar lui Putin că agresiunea din Ucraina îl va costa. Se întâmplă deja şi se va întâmpla în continuare. Nu trebuie să spunem că NATO nu are nicio responsabilitate şi ar trebui să lase Ucraina să se apere singură, pentru că temerea noastră este ca Putin să nu folosească aceeaşi strategie şi faţă de alte ţări nevinovate. Mă uit la Moldova şi mă gândesc că se află într-o situaţie geografică vulnerabilă. Sper că nu se va întâmpla nimic de acest fel, dar acesta este motivul implicării NATO în războiul din Ucraina”, a declarat senatorul democrat Dick Durbin, potrivit Digi24.
Acesta a precizat că în discursul despre despre starea națiunii, Putin a încercat să rescrie istorie „așa cum au făcut și sovieticii”.
„Putin a anunţat astăzi că NATO este cea care l-a atacat pe el. Însă noi ştim mai bine. Ucraina nici măcar nu este o naţiune membră a NATO. Evident, o sprijinim. Am văzut luni de zile cum Putin a trimis echipamente şi trupe la graniţă, pregătind o invazie neprovocată în Ucraina. Încă o dată, Rusia, aşa cum au făcut şi sovieticii, încearcă să rescrie istoria. Nu le va merge. Lumea a văzut la televizor cum se desfăşoară această dramă, a văzut realitatea a ceea ce a făcut Putin”, a declarat senatorul, potrivit sursei citate.
Senatoarea Jeanne Shaheen susține că o parte din gândirea care stă în spatele întăririi flancului estic al NATO a fost determinată de „recunoașterea amenințării pe care o reprezintă Putin și Rusia pentru țările din Europa de Est”, având ca scop întărirea capacităților de descurajare.
De asemenea, aceasta a precizat că prezența trupelor americane în România ar trebuie să reprezinte un mesaj de descurajare pentru Putin în cazul în care aceasta ar dori ca Republica Moldova să fie următoarea țintă.
„Vladimir Putin va face tot ce va putea pentru a încerca să distragă atenţia de la faptul că a făcut cea mai mare greşeală strategică de politică externă a unui lider de la intrarea lui Hitler în Rusia. A crezut că lumea va sta deoparte şi va lăsa Ucraina să cadă. Însă a întărit NATO. A crezut că ucrainenii nu se vor lupta, dar ei s-au luptat mult mai bine decât ruşii”, a afirmat Jeanne Shaheen, potrivit Digi24.
Jeanne Shaheen și Richard Durbin, membri democrați ai Senatului american, au încheiat marți, în România, un turneu în Europa, care a cuprins participarea la conferinţa de Securitate de la Munchen şi o vizită în Georgia. În România, aceștia au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu şi s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.