Întrebat despre declarația șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, potrivit căreia Rusia planifică să invadeze în 2023 Republica Moldova, Igor Grosu a răspuns : ,,Analizele sunt diferite și autoritățile ucrainene spun că teoretic există astfel de planuri în nordul țării. Vedem că ei (n.r.- reprezentanții Rusiei) se pregătesc și au loc instruiri comune pe teritoriul Belarusului. Noi trebuie să privim cu atenție la evoluția situației și trebuie să fim gata de orice. În acest moment, o amenințare directă de invadare nu vedem, dar Rusia folosește împotriva noastră amenințări hibride sub formă de propagandă, criză energetică, atacuri cibernetice”, a declarat președintele Parlamentului în cadrul unei emisiuni difuzate de postul TV8 din țara vecină.
Kremlinul susține că Moldova vrea să obțină mai mult sprijin din Occident
Și reprezentanții Kremlinului au venit anterior cu o reacție în urma ipotezei lansate de șeful spionilor de la Chișinău. Reprezentanții Ministerului rus de Externe nu au infirmat, dar au precizat că Republica Moldova încearcă să obțină mai mult sprijin occidental prin afirmaţiile legate de o posibilă invazie rusă în 2023.
În data de 19 decembrie, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a spus că Rusia ar putea încerca în 2023 o invazie a Republicii Moldova, în încercarea de a crea un coridor spre Transnistria.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a menționat șeful SIS, Alexandru Musteața, pentru TVR Moldova.
Totuși, el a accentuat că punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina. La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu precizări. „În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, au precizat reprezentanții SIS.
Ulterior, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a precizat că România nu are astfel de informații. Şeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a subliniat că „vedem Rusia în defensivă”, nu în ofensivă, precizând că nu vede un pericol, în momentul de față, în Republica Moldova.