Luni, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, a declarat că statele membre „trebuie să exercităm presiuni, presiune maximă, asupra Rusiei pentru a pune capăt cu adevărat acestui război, deoarece este nevoie de doi pentru a dori pacea”.
„Este nevoie doar de unul pentru a dori război și vedem că Rusia vrea cu adevărat război, iar toți cei care doresc ca masacrul să înceteze trebuie să pună presiune maximă asupra Rusiei”, a spus Kallas, adăugând că este esențial ca toate țările care doresc încheierea acestui conflict să contribuie prin presiune și acțiuni concrete, informează Agerpres.
Oficialul european a comentat și atacul recent cu rachetă asupra orașului Sumî, în nord-estul Ucrainei, soldat cu 34 de morți. „Vedem cele mai mortale atacuri. În acest război sunt uciși civili. Și, bineînțeles, a trecut o lună de când Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului necondiționată. Nu am văzut asta din partea Rusiei”, a subliniat Kallas.
Sprijinul pentru Ucraina
Pentru a sprijini Kievul, UE a strâns deja „două treimi” din cele două milioane de obuze promise Ucrainei pentru 2025, în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro. Totuși, Kallas consideră că acest efort nu este suficient: „Trebuie să facem mai mult.” Anul acesta, sprijinul militar promis a ajuns deja la 23 de miliarde de euro, „mai mult decât anul trecut”.
Ea a mai precizat că, deși fiecare stat contribuie după posibilități, este vital ca mesajul UE să fie unul puternic și unitar: „Trebuie să facem mai mult pentru ca Ucraina să se poată apăra și ca civilii să nu fie nevoiți să moară.”
Miniștrii de externe din UE au început întâlnirea cu o discuție prin videoconferință alături de omologul ucrainean Andrii Sîbiga, analizând situația actuală de pe front și discuțiile diplomatice în desfășurare între SUA, Ucraina și Rusia.
Deși Kallas a propus ca ajutorul militar să se dubleze anul acesta, ajungând la 40 de miliarde de euro, unele state membre sunt reticente. Așadar, accentul se pune acum pe obiectivul imediat: livrarea celor două milioane de obuze promise.
Germania a anunțat că va contribui cu 500.000 de proiectile, iar Olanda cu 340.000. În același timp, Ungaria s-a distanțat de inițiativă, dar alte țări ar putea ajuta voluntar pentru atingerea obiectivului.
În paralel, Comisia Europeană pregătește un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, al 17-lea pachet de la începutul invaziei, pentru a menține presiunea economică și politică asupra Moscovei.