Comasații guvernamentali i-au aruncat prosopul medicului afacerist Cătălin Cîrstoiu și își aruncă în lupta electorală locală galeria de vedete de pe băncile de rezerve. În atare situație, liberalii vor apela la propunerea lor anterioară, controversatul Sebastian Burduja, personaj anturat de presă în zonele de influență ale fostei Securități.
Sebastian Burduja este fiul lui Marinel Burduja, economist, bancher și antreprenor român, fost vicepreședinte al Bancorex (1994-1996), fost CEO al Băncii Române de Credite și Investiții și deputat în Parlamentul României în legislatura 1990-1992 pe listele FSN.
Posibila aderență a lui Marinel Burduja la structurile fostei Poliții Politice din perioada ceaușistă a fost anunțată atât de istoricul Marius Oprea cât și de fostul premier Victor Ponta. Ponta a explicat trimiterea la școală, în SUA, a lui Sebastian Burduja, prin faptul că tatăl său fusese ofițer de Securitate, în timp ce Marius Oprea explica devalizarea de către securiști a Bancorex tocmai prin funcționarea la nivel de management a ofițerului de securitate Marinel Burduja.
Cel mai fervent critic al apariției lui Sebastian Burduja, alintat ”Tianu”, în peisajul politic național, a fost brokerul fugar Cristian Sima. În 2015, Sima anunța că ”Tianu Burduja și fundația sa Caesar, vîrful de lance al serviciilor vechi și noi, au încălecat și Cotroceniul (…) După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se întoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă. Discursuri cu limbă de lemn. Dacă vă întrebați cine îi finanțează vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher și șpăgar șef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani (…) Sunt mulți tineri extrem de valoroși în diaspora dar niciunul nu se asociază cu Tianu Burduja și securiștii lui”.
Cu un tată membru în CA al ALRO SA, companie controlată de un gigant rus, VIMETCO, deținut de unul dintre oligarhii lui Putin, Vitali Machitski, Sebastian Burduja a negat permanent legăturile tatălui său cu fosta Securitate și a reclamat „tactici KGB-iste” de manipulare, fără a reuși să fie vreodată convingător.
Dincolo de trecutul presupus securistoid al lui Burduja tatăl, relațiile privilegiate ale fiului cu oamenii fostei Securități marchează debutul carierei sale politice în România. Sebastian Burduja a fondat Liga Studenților Români din Străinătate, Fundația CAESAR și Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), unele evenimente organizate de aceste structuri fiind ”onorate cu prezența” de personaje precum Ecaterina Andronescu, Dan Voiculescu, Mihai Gâdea, Sebastian Ghiță sau generalul Mircea Chelaru.
Ulterior, Burduja a ars treptele devenirii în politică cu rapiditatea pe care doar susținerile din umbră o pot facilita. În 2019, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a fost înghițită de PNL, iar Sebastian Burduja a ajuns secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Din 2020 a devenit senator al României iar din mai 2022 este ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României.
Marinel Burduja: ”Am grad. Dar nu în Securitate, ci în Armată…”
”Sunt dispus să declar oricând sub jurământ că nu am lucrat niciodată pentru niciun serviciu secret, român sau străin. Singurul grad pe care l-am obținut este cel de sub-locotenent al Armatei Române, în urma stagiului militar obligatoriu efectuat după facultate”, replica Marinel Burduja, în 2018, celor care acuzau trecutul securist al acestuia, distanțându-se și de eventuala sa complicitate la devalizarea Bancorex: ”Distrugerea Băncii Române de Comerț Exterior (BRCE, ulterior Bancorex) este o crimă economică (…) Eu unul am lucrat, am învățat și am făcut doar ceea ce era legal la BRCE. Probabil că la un moment dat i-am deranjat pe cei care aveau alte planuri cu banca și am fost înlăturat”.