IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 78% din totalul portofoliului şi un avans anual de 17%, în timp ce împrumuturile către populaţie au reprezentat 21% şi au crescut în 2023 cu 5% faţă de anul anterior.
Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activităţi multiple de creditare au acordat 97% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituţiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 2% din total, potrivit datelor de la sfârşitul lui decembrie 2023 publicate de BNR.
Analiza mai arată că aproape 89% dintre creditele acordate de IFN-uri populaţiei au fost în lei, urmate de cele în euro cu 10,7% şi alte valute cu 0,6% în decembrie 2023.
„Faţă de finalul lui 2022 observăm o creştere cu 19% în cazul ponderii creditelor acordate populaţiei în euro şi cu doar 4% a ponderii creditelor în lei. De cealaltă parte, 82% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei cu 18% din total, potrivit datelor BNR.
Din perspectiva maturităţii, 58% din portofoliul de credite în euro acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare aveau scadenţa cuprinsă între 1 şi 5 ani, 21% aveau scadenţa peste 5 ani, iar 4% mai puţin de un an”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 18,8 puncte procentuale faţă de decembrie 2022, la 3,2% în septembrie 2023, mai ales pentru companii. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populaţiei a rămas de peste două ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populaţie (6,6% comparativ cu 3,8% în cazul creditelor bancare).
Analiza are la bază rezultatele a 170 de IFN-uri dintre cele 177 incluse în Registrul General la sfârşitul lui septembrie 2023 (94%).
Încercare de legiferare
Parlamentul a adoptat la sfârşitul lui martie o lege care prevede plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri. Costurile totale ale creditului ar fi limitate la dublul sumei împrumutate. Dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare ar urma să fie limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste rata dobânzii la facilitatea de creditare (în prezent 8%, deci nivelul maxim ar fi 16%), iar la cele de consum DAE nu pot depăşi cu peste 27 de puncte procentuale, deci nivelul maxim ar fi 35%.
FMI transmite un avertisment
FMI a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale. În raportul semianual de stabilitate financiară, instituţia financiară internaţională observă că pieţele au devenit „extrem de optimiste”, comparativ cu momentul precedentului raport din octombrie. Riscurile de evoluţie negativă se atenuează, dar tensiunile geopolitice şi creşterea nivelului datoriei ar putea să pună probleme dacă băncile centrale vor trebui să menţină mai mult timp dobânzile ridicate, pentru a contracara inflaţia.