Rusia a declarat „persona non-grata” consulul Republicii Moldova la Moscova și a interzis mai multor oficiali moldoveni, inclusiv ministrului de Interne de la Chișinău, să intre în țară.
usia le-a interzis să intre în țară ministrului moldovean de Interne, Ana Revenco, precum și mai multor deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate al președintelui Maia Sandu: Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.
Presa de la Moscova scrie că acestora li s-a interzis să intre în Rusia din cauza „declarațiilor anti-ruse constante și aderării Chișinăului la lista de sancțiuni” impusă de UE împotriva unor oficiali ruși.
Informația vine după ce marți dimineața presa rusă a scris că Lilian Darii, ambasadorul Chișinăului la Moscova, a fost convocat pentru discuții la MAE rus.
După ce a ieșit de la întâlnire Darii a făcut mai multe declarații bizare având în vedere noile informații, afirmând în faţa jurnaliştilor ruşi că a avut o „discuţie constructivă” cu partea rusă. „Există o rutină diplomatică. Uneori este necesar să se discute unele probleme. Azi a fost o astfel de zi”, a spus diplomatul moldovean, întrebat despre motivele vizitei.
De asemenea, el a apreciat drept „pozitiv” caracterul discuţiei, potrivit agenției TASS. „În cheie constructivă”, a declarat el, întrebat fiind cum a fost discuţia.
Nouă dispută diplomatică între Rep. Moldova și Rusia
Însă Ministerul rus de Externe a anunțat ulterior că expulează un diplomat moldovean ca măsură de retorsiune pentru expulzarea de săptămâna trecută a unui diplomat rus de la Chișinău, fără a preciza numele oficialului moldovean care urmează să fie expulzat.
Diplomația rusă a mai afirmat într-un comunicat de presă că acesta a fost motivul convocării lui Darii pentru discuții, dar și pentru a protesta pe lângă acesta pentru ceea ce diplomația rusă a descris drept „pași neprietenoși față de Rusia” și „afirmații constante anti-rusești” ale guvernului de la Chișinău.
Rep. Moldova a pus expulzarea de săptămâna trecută a diplomatului rus pe seama acțiunilor ambasadei Moscovei la Chișinău față de grănicerii moldoveni care au refuzat să lase să intre în țară o delegație rusă condusă de Șeful republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.
Autoritățile de la Chișinău afirmă că a fost trimis în țară pentru a influența alegerile din regiunea Găgăuzia.
De la ce a pornit noua dispută între Moscova și Chișinău
Delegaţia condusă de Minnihanov, din care făcea parte și un mitropolit rus, urma să participe o manifestație electorală în această regiune semiautonomă din Rep. Moldova, unde în 30 aprilie vor fi alegeri pentru desemnarea başcanului (şeful regiunii).
Surse de la Chișinău au comunicat pentru DW că Minnihanov fusese avertizat să nu meargă în Republica Moldova, iar faptul că și-a forțat intrarea denotă că scopul vizitei lui era să provoace autoritățile moldovene.
Rustam Minnihanov – un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale.
Relațiile dintre Rusia și Rep. Moldova s-au deteriorat semnificativ după ce în țara vecină a ajuns la putere guvernul pro-occidental al președintelui Maia Sandu, care a acuzat de mai multe ori Moscova că a încercat să destabilizeze țara după ce a invadat Ucraina.