Geoană a asigurat Republica Moldova de faptul că Alianța Nordatlantică va acorda un ajutor permanent Chișinăului, ca partener NATO, pentru a nu face pași înapoi în fața ofensivei hibride a Rusiei.
“Republica Moldova este un partener al NATO. De trei decenii ajutăm deja Republica Moldova în multe privinţe. Desigur, ştim că Republica Moldova este o ţară neutră, potrivit Constituţiei, şi respectăm asta. Dar vedem o intensificare a parteneriatului dintre Republica Moldova şi NATO. Răspundem la solicitări pe care guvernul şi preşedintele Republicii Moldova ni le adresează, atât NATO ca organizaţie, cât şi aliaţilor individuali. Preşedinta Maia Sandu are dreptate: a fi neutru nu înseamnă a fi slab în materie de apărare. În privinţa Republicii Moldova există un aspect important: ţara este un partener atât al NATO cât şi al Uniunii Europene. Faptul că UE a oferit Ucrainei, dar şi Republicii Moldova, perspectiva de a deveni membre ale blocului comunitar, a ajutat într-un fel Republica Moldova să reziste uriaşelor presiuni ale Rusiei. Fiindcă împotriva Republicii Moldova Rusia şi-a desfăşurat întreg arsenalul de război hibrid. Nu este un război deschis ca în Ucraina, dar cu toate acestea presiunile împotriva Republicii Moldova sunt uriaşe, la fel şi în Georgia şi Bosnia-Herţegovina. De aceea îi ajutăm chiar mai mult pe aceşti parteneri care se confruntă cu presiuni imense din partea Rusiei”, a declarat Secretarul General adjunct al NATO.
Geoană a mai explicat și întărirea semnificativă a prezenţei NATO pe flancul estic, prin nevoia de a proteja regiunea Mării Negre în contextul războiului Rusiei în Ucraina.
”Georgia, în 2008 – a fost Marea Neagră. Vă amintiţi de Crimeea, în 2014 – este în Marea Neagră. Deci putem vedea cum Rusia foloseşte capacităţile militare de la Marea Neagră pentru a-şi proiecta puterea spre Africa şi Mediterana. Marea Neagră înseamnă şi asta. De aceea conceptul strategic al NATO, pe care liderii noştri l-au aprobat la Madrid, consideră şi recunoaşte Marea Neagră ca pe o regiune strategică, de relevanţă strategică pentru noi. Nu este singura. Şi Marea Baltică este importantă, şi Marea Adriatică, şi Marea Nordului, şi Atlanticul de Nord. Dar Marea Neagră are o specificitate cu atâta prezenţă rusească, cu atâta presiune la care supune Ucraina. Apoi, avem de asemenea Ucraina şi Georgia şi Republica Moldova, care sunt partenere ale NATO. Deci Marea Neagră este foarte importantă. Şi noi facem paşi specifici. În ţara mea de origine, în România, Franţa conduce grupul de luptă. În învecinata Bulgarie, Italia conduce grupul de luptă. Suntem deci atenţi şi investim în descurajare şi apărarea ţărilor de la Marea Neagră”, a preziat Mircea Geoană.