„Politica rusească față de Moldova va depinde de partidul care a fost ales: dacă această putere se va îndepărta de Rusia, evident, că vom acționa corespunzător, în special, vom întări factorul nostru transnistrean”, a spus Kalașnikov luni pentru agenția Interfax după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipare în Moldova.
Mai mult, a relevat el, „asta va fi și mai greu, deoarece Transnistria se află acum între două state dușmănoase”.
În opinia deputatului rus, „declarațiile conciliante ale PAS despre relațiile cu Rusia în ajunul alegerilor se vor transforma în pro-UE și pro-NATO și în resuscitarea scenariului de forță față de Transnistria și ulterior, probabil, unirea cu România”.
Kalașnikov (foto) consideră că „toate astea nu convin populației rusofone și găgăuze din Moldova”.
„Dacă Sandu va promova în continuare o asemenea politică, ascunzând-o cu dibăcie sub masca colaborării cu Rusia, asta va fi un fiasco, la fel ca în cazul predecesorilor săi și, din păcate, țara nu va ieși din această groapă”, a mai spus parlamentarul rus.
PAS a acumulat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,17% și Partidul Șor – 5,74%. După calculele preliminare, PAS urmează să aibă 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 (PSRM – 22 și PCRM –10).
Zaharova continuă linia aluzivă a propagandei de la Kremlin
Ceva mai prudentă la nivelul canalelor oficiale, Moscova se declară pregătită să colaboreze cu puterea de la Chişinău, însă nu renunță la marotele sale aluzive, referitoare la ”ingerinţa externă în procesele politice interne din Republica Moldova din partea SUA, Uniunii Europene şi a statelor sale membre”.
Rusia respectă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Republica Moldova şi este pregătită să coopereze cu noul parlament şi cu noul guvern de la Chişinău, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al diplomaţiei ruse luni seara, preluat de Agerpres.
„În perioada preelectorală, Ministerul de Externe rus şi-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la faptele de ingerinţă externă în procesele politice interne din Republica Moldova din partea SUA, Uniunii Europene şi a statelor sale membre. Cu toate acestea, partea rusă respectă rezultatele alegerilor şi se aşteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societatea moldoveană”, a subliniat Zaharova (foto).
„Ne confirmăm disponibilitatea pentru dezvoltarea unei colaborări în diferite domenii cu noul parlament şi cu noul guvern al Republicii Moldova”, a afirmat reprezentanta MAE rus, adăugând că Moscova speră că acordurile şi înţelegerile de până acum între cele două ţări vor fi consecvent implementate, iar Republica Moldova „va continua să participe în mod activ la procesele de integrare în spaţiul CSI”.
De asemenea, Moscova este gata „să colaboreze cu toate forţele politice moldovene care vizează consolidarea legăturilor dintre ţările şi popoarele noastre”, a adăugat Maria Zaharova.
„Caracterul amical al relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova corespunde intereselor fundamentale ale cetăţenilor noştri, care au o istorie comună, strânse legături spirituale, culturale şi umanitare”, menţionează în final purtătoarea de cuvânt a MAE rus.