”Desigur că există un pericol de escaladare a conflictului. În perioada aprilie-iunie, în Transnistria au fost comise o serie de acte teroriste, ale căror urme, după cum a descoperit Tiraspolul, duc în Ucraina. Simt că ambele părți sunt conștiente de pericolele unui scenariu ”fierbinte”, o ”dezghețare” a conflictului. Este important ca și actorii externi, în primul rând țările vecine, să realizeze acest lucru. În ceea ce privește modul de a evita o escaladare, principala soluție este dialogul… Din nefericire, speranțele că de data aceasta partea moldovenească va avea o reacție constructivă la solicitarea Tiraspolului de a discuta nu au fost justificate” a declarat Treapițîn, conform deschide.md.
El a menționat că o posibilă tentativă a Chișinăului de a soluționa conflictul transnistrean cu ajutorul NATO ar avea consecințe negative serioase.
”Discuțiile despre posibila militarizare a Moldovei și apropierea acesteia de NATO, în ciuda statutului de neutralitate, sunt alarmante… Metodele de presiune economică asupra Transnistriei și-au arătat deja ineficiența, dar duc procesul de reglementare într-un impas. Încercările de a rezolva problema transnistreană prin forța armelor, în special cu ajutorul trupelor NATO, ar avea cele mai grave consecințe negative pentru țară și regiune” a declarat oficialul rus.
Treapițîn a reiterat poziția Moscovei cu privire la formatul de negociere 5+2, afirmând că acesta nu are alternativă și că este singurul mecanism prin care se caută o soluție pașnică și cuprinzătoare a acestui conflict. În context, el a reiterat necesitatea creșterii dinamicii dialogului bilateral între Chișinău și Tiraspol.
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că orice atac asupra militarilor ruși staționați ilegal în stânga Nistrului va reprezenta un atac asupra Federației Ruse.
Tot șeful ”diplomației” ruse a menționat că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populației rusofone din R. Moldova, iar autoritățile de la Chișinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că și-ar dori soluționarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică.
Totodată, amintim că, la mijlocul lunii trecute, așa zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a transmis o nouă scrisoare președintelui Maia Sandu, în care o invită la negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean. Reprezentanții președinției au declarat că vor oferi un răspuns după ce o vor examina.