Comisia Europeană a lansat împreună cu România și Bulgaria două cadre de cooperare ce se bazează pe implementarea cu succes de către cele două țări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil și returnare.
Acestea permit trecerea de la soluții ad-hoc, au aplicare individuală, la unele durabile, cu aplicare generală.
Cele două state vor pune accent în perioada următoare, în special, pe sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului și al primirii, al sistemului de returnare și al cooperării polițienești în spațiul Schengen. România și Bulgaria încep pregătirile pentru implementarea Noului Pact privind Migrația și Azilul, cu accent pe planurile naționale de implementare.
Fonduri pentru managementul frontierelor
Comisia Europeană pune la bătaie fonduri de 85 milioane euro pentru a consolida capacitățile naționale la frontierele externe ale Uniunii Europene. Este o nouă acțiune specifică de finanțare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor și politica de vize în perioada 2021 – 2027.
„România şi Bulgaria pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-și extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziționa mijloace de transport, inclusiv cu dotări de termoviziune, precum și echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mișcării ori pentru a-și moderniza actualele sisteme folosite la granițe.”, a transmis Comisia Europeană.
Sunt măsuri obligatorii pentru cele două state având în vedere că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în România și Bulgaria și că din data de 31 martie 2024 vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne.