Sunt fondurile aferente cererii de plată numărul 3, în cadrul Plănui Național de Redresare și Reziliență.
Oficialii europeni ar fi cerut precizări legate de regimul de taxare a firmelor mici, dar și de conducerea și monitorizarea companiilor de stat.
Cererea de plată numărul 3, prin care România solicită de la Bruxelles 2,7 miliarde de euro, nu este blocată, ci doar în perioada de analiză, ține să precizeze ministrul Proiectelor Europene Adrian Câciu.
”Fiecare minister coordonator de reformă are dialog cu Comisia Europeană, actualizări de informații și stadiul jaloanelor. Ne așteptăm la finalizarea cu succes a procesului”, a transmis Câciu.
Reacția ministrului vine cu o săptămână înainte ca Celine Grauer, directorul general din cadrul Comisiei Europene care se ocupă de Planul Național de Redresare și Reziliență, să ajungă la București. Se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit unor surse guvernamentale, cele mai mari obiecții ale Bruxelles-ului s-ar lega de taxarea microîntreprinderilor.
Comisia Europeană a recomandat în mai multe rânduri scăderea pragului de venituri până la care o firmă se încadrează microintreprinderi. Guvernul în schimb nu are însă de gând să schimbe actualul sistem. Dar asta ar putea însemna blocarea unei părți din banii așteptați de la Bruxelles.
Specialiștii de la Bruxelles ar fi ridicat semne de întrebare și cu privire la o nouă super-agenție de stat – Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.
Mihai Precup, președintele AMEPIP: ”AMEPIP monitorizează 7% din economia României, ceea ce înseamnă 216 companii deţinute direct de către Guvern şi încă vreo 1.200 deţinute de către autorităţile publice locale”.
Agenția a început să funcționeze recent, dar cu o treime din personalul necesar, toți angajații fiind detașați din alte instituții de stat. Conducerea ei a fost numită din rândul oamenilor care au lucrat aproape de liderii coaliției de guvernare.
Oficialii europeni cer lămuriri şi cu privire la funcționarea regiei autonome care se ocupă de vilele de protocol – RAAPPS.
Probleme similare au fost și în cazul celorlalte cereri de plată făcute de țara noastră. În funcție de rezultatul analizei de la Bruxelles, România va primi integral sau nu suma de 2,7 miliarde de euro.