România va trebui să achite despăgubiri și penalități în urma unui proces intentat de industria regenerabilelor. Mai multe companii au dat în judecată România, după ce Guvernul condus de Victor Ponta a instituit, în 2013, prin ordonanță de urgență una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor din domeniu. Schema prevedea 6 certificate verzi (CV) pentru fiecare MWh de energie electrică generată de un producător, pe o perioadă de 15 ani și asigurarea unei piețe pentru vânzarea certificatelor verzi.
Legislația a fost ajustată între timp, dar, în 2018, zece companii au notificat secretariatul ICSID că inițiază o procedură arbitrală internațională investițională. Societățile erau investitori din Germania, Austria, Olanda sau Cipru care voiau să dezvolte afaceri în domeniu în România. Acestea inițial au investit, dar au pierdut din cauza schimbărilor legislative frecvente și imprevizibile.
„Reclamanții susțin că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, însă, începând cu jumătatea anului 2013, reclamanții precizează că România a implementat o serie de măsuri adoptate prin mai multe acte normative care au avut efectul de a modifica regimul instituit în sectorul de energie regenerabilă, afectând în mod semnificativ și ireversibil investițiile acestora”, arată Ministerul Finanțelor, într-un răspuns pentru Economedia.
Companiile au cerut daune României în valoare de 142,7 mil. euro, dar Tribunalul a obligat România la plata sumei de 42,2 mil. euro, plus dobândă, de la data 1 ianuarie 2022. România trebuie să schite și 600.000 dolari costuri de arbitraj și aprox. 3,5 mil. euro reprezentând cheltuieli de apărare și dobânzi. Unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”.
Băsescu a refuzat să promulge legea
Momentul emiterii OUG a provocat la acel moment un scandal între Victor Ponta, la acel moment premier, și Traian Băsescu, atunci – președinte. Băsescu a retrimis legea de aprobare a OUG la Curtea Constituțională și a spus că trebuia notificată Comisia Europeană. „Ceea ce spune premierul, că OUG 57/2013 nu e vigoare ori e minciună, ori incompetență, ori amândouă. Președintele nu poate bloca aplicarea unei ordonanțe”, spunea Băsescu.
Amenințările lui Ponta Imediat, Ponta a reacționat spunând că Guvernul va emite o nouă OUG privind certificatele verzi dacă Băsescu refuză să promulge legea. „Soluția este să trecem peste președinte și să apăram industria și consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonantă”, a spus Ponta, în sedinta de govern din 12 martie 2014. El a susținut că „cel mai mare pericol prin care trece România în 2014″ este cel al „exploziei” prețurilor la electricitate. „Dacă facem cum zice președintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială (…), dar și pentru consumatorul casnic”, susținea Ponta.