„În nopţile şi dimineţile reci, pe parcursul zilelor de miercuri, joi şi vineri, când în depresiuni vom înregistra valori de 0 grade, posibil chiar valori negative, cel mult 10, 11, 14 grade în vestul, sudul, sud-estul ţării şi în Moldova şi minime de 5-6 grade Celsius, inclusiv în Capitală: 7-8 grade Celsius“, a precizat directorul ANM Elena Mateescu la Antena 3.
Norul toxic care acoperă România
Norul toxic generat de erupţia vulcanului din Insulele Canare, care erupe de mai bine de o săptămână, intră astăzi pe teritoriul ţării noastre, pe la Timişoara, şi va traversa România în intervalul 26 – 28 septembrie.
„Putem să observăm că în ultimele zile, în sudul şi în estul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer şi s-au menţinut la valori ridicate. Iar evoluţia estimată duce la ideea că şi ţara noastră se va afla sub incidenţa acestui nor. Dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a ţări, ulterior vom observa o extindere, pentru că circulaţia aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului“, a spus directorul ANM.
„Un nor de compuşi chimici, fie cenuşă vulcanică, fie dioxid de sulf, poate şi clor, brom, deci compuşi ce pot afecta compoziţia chimică a atmosferei şi pot influenţa şi cantitatea de ozon până la urmă. Contribuie, în primul rând, la o potenţială înrăutăţire a calităţii aerului. O parte din compuşi se pot degrada mai repede, dar o parte rămân în atmosferă şi pot conduce la modificări importante în proprietăţiile fizico-chimice ale unor pături atmosferice şi chiar la o răcire a solului unde concentraţia este mai mare. Nu toţi compuşii din acest tip de nor pot fi monitorizaţi atât de simplu“, a venit cu explicaţii şi Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi.