Blocajul ar putea fi ridicat în curând, cu ocazia unui summit al miniștrilor de interne din Austria (Karner), România (Marian-Cătălin Predoiu) și Bulgaria (Atanas Ilkov) sub patronajul și participarea țării care deține în prezent președinția UE, Ungaria. Aceștia se vor întâlni la Budapesta pe 22 noiembrie, relatează Kleine Zeitung.
Biroul lui Karner a confirmat că acesta va participa la summit, dar că discuțiile cu cele două țări sunt în desfășurare oricum.
„Suntem pe calea cea bună, dar încă nu am ajuns la capătul ei”, a declarat Karner despre întâlnirea planificată. Veto-ul privind aderarea completă a României și Bulgariei „a fost și este corect”, susține ministrul.
După ce cele două țări implicate și numeroase alte state membre ale UE și-au exprimat indignarea față de veto-ul Vienei, Karner a dat verde pentru o extindere Schengen, cel puțin pentru sectorul aerian – așa-numitul „Schengen Air”.
Astfel, pasagerii aerieni din cele două țări au putut intra mai ușor în UE începând din aprilie 2024. Totuși, concesia Vienei nu a fost una necondiționată și a fost supusă unor condiții. Pe lângă creșterea fondurilor UE pentru protecția frontierelor în ambele țări, în schimb, s-au cerut mai multe, nu mai puține, controale la graniță între România și Bulgaria și Ungaria și România.
Decizia de aderare, posibilă pe 12 decembrie
În timp ce Ministerul de Interne a refuzat să ofere informații despre o posibilă schimbare de direcție în privința Schengen, cifrele actuale din minister prezintă un tablou foarte pozitiv al situației. Migrarea în Balcani a scăzut cu 62%, iar în timp ce numărul arestărilor ilegale a scăzut semnificativ, nu doar în Austria (de la 5061 de arestări în septembrie anul trecut la 840 în septembrie anul acesta), Bulgaria a înregistrat acum cu 46% mai puține arestări, iar România cu 10% mai puține, a mai transmis publicația.
Numărul cererilor de azil a scăzut, de asemenea, drastic în ambele țări, cu 43% mai puține cereri în Bulgaria și 74% în România.
Astfel, blocajul ar putea fi abandonat complet, dar ar putea fi legat de cerințe suplimentare. Lucrurile ar putea evolua rapid pentru cele două țări. Aderarea completă (cu sau fără condiții) ar putea fi decisă deja la următorul Consiliu al miniștrilor de interne ai UE, pe 12 decembrie.