România a trimis deja cererile de decontare către Bruxelles, spune acesta:
„Structurile costurilor sunt compleze pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare și hrană. Fluxul acesta, și știți, Guvernul a decis să ofere transport gratuit pentru refugiații care intră în România, mulți dintre ei aleg să iasă din țara noastră fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Așadar, aceste structuri nu se referă doar la gestionarea celor aproape 80.000 de cetățeni ucraineni care astăzi au decis să rămână pe teritoriul României.”
Peste 30 de milioane de euro a cheltuit România pentru primirea refugiaților din Ucraina, a mai spus Dan Cărbunaru:
„Evaluările se fac zilnic. Desigur, la aceste cifre se adaugă și eforturile pe care, la nivel local, autoritățile le desfășoară. Toate aceste cheltuieli sunt centralizate și transmise. Săptămâna aceasta, oficialii de la Bruxelles care vin la București exact această misiune o au, pentru a genera un mecanism cât mai ocerent, cât mai integrat și cât mai rapid de decontare a tuturor cheltuielilor pe care România le gestionează.”
De la izbucnirea războiului din țara vecină, în urmă cu 26 de zile, aproape 4.200 ucraineni au solicitat azil în România. Cu toții beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări se apropie de 90%.
Zece milioane de persoane și-au părăsit locuințele din cauza războiului “devastator”, a declarat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi Filippo Grandi.
Potrivit Națiunilor Unite, cel puţin 900 civili au fost ucişi şi aproape 1.500 au fost răniţi în Ucraina, mai cu seamă în atacuri cu obuze de artilerie grea şi rachete trase asupra zonelor rezidențiale.