Potrivit datelor publicate pe site-ul MApN, România a cheltuit în 2024 peste 13 miliarde de lei – echivalentul a circa 2,6 miliarde de euro – pe achiziții „de active fixe și tehnică militară”. Produsul intern brut al României estimat în 2024 este de 340-350 de miliarde de euro. Suma de 2,6 miliarde de euro cheltuită pe înzestrarea Armatei reprezintă astfel un procent efectiv de circa 0,74% din PIB.
Într-un răspuns adresat unei interpelări la Camera Deputaților, Ministerul Apărării a precizat că doar 20% din bugetul alocat Apărării este destinat înzestrării armatei. „Bugetul alocat, care reprezintă peste 2% din produsul intern brut, dintre care 20% este destinat înzestrării, reflectând angajamentul NATO privind investițiile în apărare (Defence Investment Pledge)”, arată în răspunsul MApN.
Peste 20 de miliarde de lei pentru salarii și pensii
În 2024, Armata română a cheltuit peste 20 de miliarde de lei (echivalentul a peste 4 miliarde de euro) pe salarii, indemnizații, drepturi bănești, pensii. Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, a afirmat însă că pensiile din Armată nu sunt „uriașe”, cea mai mare ajungând la 38.998 lei, în timp ce pensia medie a unui soldat gradat este de doar 3.258 lei. Totodată, șeful ministerului s-a declarat mulţumit de execuţia bugetară pentru anul trecut care se apropie de sută la sută. Potrivit ministrului, MApN a avut o alocare de 2,28 la sută din PIB şi a cheltuit 2,26 la sută.
„Execuţia bugetară pe anul trecut se va apropia de 100% pentru că la nivelul ministerului s-au făcut acele lucruri care să permită o execuţie bugetară superioară celei din 2023 şi cred că este un lucru bun pentru că ne-a permis să facem lucruri pe care Armata le aştepta, pe care ni le doream, în cadenţa pe care ne-am propus-o”, a declarat Angel Tîlvăr la Antena 3 CNN.
Potrivit ministrului, sunt însă unele întârzieri în ceea ce priveşte livrarea de echipament militar.
România a cheltuit mai puțin de 2% din PIB în 2023
O analiză NATO privind cheltuielile din 2023 arăta că România nu doar că nu a cheltuit 2,5% pentru Apărare, așa cum și-a asumat, ci a cheltuit mai puţin de 2% pentru Apărare.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut statelor aliate majorarea bugetelor de apărare la 5% din PIB. Astfel, inclusiv SUA ar trebui să aloce încă 500 de miliarde de dolari. Măsura nu va fi susținută de NATO, dar membrii Alianţei ar putea să depăşească obiectivul actual, care este de cel puţin 2% din PIB.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni, 13 ianuarie, cererea preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca Germania şi alţi aliaţi din NATO să aloce cel puţin 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare. În schimb, ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a punctat că obiectivul este „un apel de trezire important”.