Deși șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că peste 82% dintre pensii vor crește și niciun pensionar nu va avea pensia mai mică, realitatea pare să îl contrazică. La nivel național, cozi lungi s-au format la Casele Teritoriale de Pensii, unde pensionarii cer explicații și contestă recalculările, relatează Antena 3.
Un pensionar din București a fost șocat să descopere că, după recalculare, pensia sa a fost redusă cu peste 2.000 de lei.
„Aveam pensia 7.826. Cuantumul la 1 septembrie 2024 este 4.820 de lei. Scădere de 2000 şi ceva de lei. Am zis că înnebunesc. Am muncit 42 de ani“, a reacționat pensionarul, nemulțumit de decizia de recalculare primită, potrivit sursei citate.
Un alt pensionar din satul Cornetu, județul Ilfov, susține că pensia sa a fost recalculată eronat și a solicitat o revizuire a deciziei: „Mi-a luat din punctele de stabilitate. 9 ani de zile contributivi am pierdut. Mi-a zis să aștept altă decizie de recalculare că s-a greșit“, a spus el.
„Mi-a dat 50 lei, 81 punctaj …50 lei la 30 de ani de muncă“, a spus o altă femeie.
În toată țara, pensionarii au început să se adune la Casele Teritoriale de Pensii de la primele ore ale dimineții, formând cozi lungi pentru a solicita clarificări privind recalcularea pensiilor.
Unii pensionari spun că posibilele erori sunt atribuite sistemului informatic, dar se întreabă cine este responsabil pentru problemele întâmpinate. „Am avut 1.200 de lei, acum am 886”, spune un pensionar afectat. Altul se întreabă: „Nu înțeleg ce se întâmplă—se scade sau se adaugă? Se adaugă 700 sau se taie?”.
Pensionarii nemulțumiți pot contesta deciziile de recalculare atât la casele teritoriale de pensii, cât și la instanțele de judecată, în termen de 45 de zile.
Ce e de făcut dacă pensia a fost recalculată greșit
Cei care au primit decizia de recalculare a pensiei și nu înțeleg detaliile, au soluții la îndemână pentru a clarifica situația. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a recomandat ca pensionarii nemulțumiți să contacteze Casa de Pensii fie prin petiții, fie prin vizite la biroul de relații cu publicul sau solicitând audiențe.
Pentru a face față numărului mare de cereri, Casa de Pensii va aloca mai mulți funcționari la ghișee în perioada următoare, a precizat Daniel Baciu.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că pensionarii pot solicita lămuriri la Casa de Pensii pentru erori de recalculare.
„Pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare,” a spus ea, adăugând că deciziile sunt în mare parte corecte, dar „există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greșite a datelor să avem și situații în care pensionarii constată diferențe.”
„Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă.”, a menționat ministrul Muncii.
Poșta Română va distribui deciziile de recalculare în următoarele două săptămâni, cu livrarea completă estimată până pe 30 august 2024. Dacă nu sunteți acasă atunci când vine poștașul, documentul poate fi ridicat ulterior de la oficiul poștal.