Decizia Curții Supreme de Justiție, care este irevocabilă, a fost pronunțată de un complet format din cinci judecători, adică Ion Malanciuc, Oxana Parfeni, Ghenadie Eremciuc, Lilia Roic-Botezatu și Stella Bleşceaga.
,,Respinge cererea de revizuire depusă de către Vladimir Filat și avocații acestuia,Viorel Berliba și Tudor Osoianu, împotriva sentinței Judecătoriei Buiucani din 27iunie 2016, deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie2016 și împotriva deciziilor Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție din 22februarie 2017, 12 decembrie 2017 și 25 februarie 2021”, se arată în hotărârea CSJ.
Aceasta a fost pronunțată după ce apărarea lui Vlad Filat a înaintat cererea de revizuire, afirmând că ,,potrivit art. 458 Cod de procedură penală,există posibilitatea revizuirii unei cauze penale dacă, ulterior sentinței de condamnare, CtEDO a constatat cel puțin o încălcare care s-a produs în procedurile interne. Prin hotărârea CtEDO s-a constatat încălcarea principiului publicității procesului în cauza lui Vladimir Filat. În opinia avocatului, ambele condiții prevăzute pentru admiterea cererii de revizuire sunt îndeplinite, iar rejudecarea cauzei este o măsură cu caracter individual necesară pentru executarea hotărârii CtEDO”.
Reacția ex-deținutului
Fostul prim-ministru a reacționat prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, calificat decizia drept ,,ilegală, halucinantă, adoptată pe întuneric ca hoții. Urmează să prezint public “dosarul Filat”, motivele și persoanele care nu doresc reexaminarea dosarului meu într-un proces public și aflarea adevărului. Mîine voi anunța timpul și locul”.
Fostul deținut Vlad Filat a fost încătușat în octombrie 2015 în urma unui autodenunț al controversatului politician pro-rus Ilan Șor. În vara anului următor, în perioada regimului lui Vladimir Plahotniuc, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost eliberat mai devreme, în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa din cauza condițiilor din penitenciar.
Altă cauză penală
În luna mai a acestui an, Vlad Filat a fost achitat în al doilea dosar al său pentru spălare de bani, decizia fiind luată de judecători „pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii”.
În cauza penală pentru spălare de bani, Vlad Filat a fost acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii” – una dintre cele trei bănci devalizate în 2014.
La începutul anului trecut, Vlad Filat a câștigat la CEDO procesul în care reclama că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, statul vecin fiind obligat să-i plătească o despăgubire de 7.500 de euro fostului prim-ministru.
Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada 2009 – 2013, iar apoi a fost deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), partid pe care l-a fondat și pe care îl conduce în momentul de față.