Poliţia a declarat că a efectuat în total 78 de percheziţii, care au dus la confiscarea de probe şi la “identificarea a zeci de victime”.
Suspecţii ar face parte dintr-o reţea infracţională care a exploatat migranţi din ţări precum România, Moldova, Ucraina, India, Senegal şi Pakistan, după ce i-a ademenit în Portugalia cu promisiunea unui loc de muncă ca muncitori agricoli.
Persoanele reţinute, atât cetăţeni portughezi, cât şi străini, sunt suspectate, printre altele, de trafic de persoane, asociere criminală, facilitarea imigraţiei ilegale, recrutare ilegală de forţă de muncă, extorcare, spălare de bani şi exercitarea de vătămări corporale.
Aceştia vor fi prezentaţi miercuri în faţa unui judecător pentru a fi audiaţi.
Cazurile de exploatare a forţei de muncă, atunci când migranţii săraci sunt puşi să facă munci neplătite, şi de trafic de persoane au crescut în Portugalia, în special în sectorul agricol. Odată ce victimele sunt puse la muncă, documentele le sunt adesea confiscate şi salariile sunt reţinute, iar multe dintre ele sunt înghesuite în locuinţe primitive cu puţine facilităţi sau chiar deloc.
Consiliul Europei a raportat că autorităţile portugheze au identificat 1.152 de victime ale traficului de persoane în perioada 2016-2020, însă numărul de investigaţii, urmăriri penale şi condamnări a fost mic în raport cu un număr atât de mare.